Vysmiati vodiči: Policajti udeľujú menej pokút, žiadajú vyššie platy

, ČTK Foto: TASR/AP;SITA/AP

Vodiči v Portugalsku zažívajú za posledných viac ako 12 mesiacov dobré časy. Ak totiž nespáchajú závažný priestupok, väčšinou pokutu nedostanú.

Španielsky denník El Mundo urobil prieskum medzi portugalskými policajtmi, aby zistil, prečo vlani v krajine klesol počet pokút za dopravné priestupky o 55 percent. Dôvodom nebol súcit s vodičmi, ale "pokutový štrajk", ktorého cieľom je presadiť zvýšenie policajných platov.

"Vo väčšine prípadov ich len upozorním, že urobili niečo zle. Ale pokutu im dám len vtedy, keď spáchali niečo naozaj vážne, čo ohrozuje bezpečnosť prevádzky," povedal anonymne denníku El Mundo jeden z policajtov. "Nesprávne parkovanie ma nezaujíma," dodal.

Hovorca policajných odborov Paulo Rodrigues španielskemu denníku povedal, že nejde o organizovaný štrajk. Avšak priznal, že minuloročný výrazný pokles počtu pokút súvisí s frustráciou a nespokojnosťou policajtov. "Keď na tom bola portugalská ekonomika zle, znížili nám platy a zmrazili služobný postup. Boli sme poslušní a prijali sme úsporné opatrenia pre dobro národa," povedal Rodrigues. Dodal, že po zlepšení hospodárskych výsledkov krajiny sa ale pracovné podmienky policajtov nezlepšili.

Portugalsko bolo v roku 2011 nútené kvôli dlhovej kríze požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o záchranný úver 78 miliárd eur. Na výmenu muselo prijať prísne úsporné opatrenia. V roku 2014 krajina záchranný program opustila a hospodárska situácia sa odvtedy zlepšuje. Vlani vzrástla portugalská ekonomika o 2,7 percenta a nezamestnanosť sa znížila z približne 16 percent v roku 2013 na polovicu.

Súvisiace články

Aktuálne správy