Kurz eura vzrástol nad 1,24 USD/EUR

Spoločná európska mena v utorok profitovala z oslabenia dolára a výrazne posilnila. Jej kurz sa dostal nad hranicu 1,24 USD/EUR. Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,2402 USD a jeho kurz bol približne o pol centa vyšší než ráno.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok napoludnie referenčný kurz na 1,2411 (v pondelok: 1,2307) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8057 (0,8126) eura.
Experti vysvetľujú nárast kurzu eura oslabením dolára, ktoré vyvolal aktuálny politický vývoj v severokórejskom konflikte. Okolo poludnia bolo oznámené, že Južná a Severná Kórea usporiadajú koncom apríla stretnutie na najvyššej úrovni. Severná Kórea zároveň jasne potvrdila svoje odhodlanie na denuklearizáciu Kórejského polostrova.
Signály uvoľnenia v severokórejskej kríze podporili rizikový apetít na finančných trhoch a investori sa vyhýbali aktívam tradične považovaným za bezpečné investície, ako je americký dolár. Podobne sa pod tlak dostal aj japonský jen.
Naopak, makroekonomické údaje nehrali v priebehu utorka žiadnu úlohu. Pokles priemyselných objednávok v USA nedal devízovému trhu výraznejšie impulzy.

Súvisiace články

Aktuálne správy