Šéf Snemovne reprezentantov Kongresu USA vyzval Trumpa, aby sa vzdal ciel na oceľ a hliník

Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan povedal, že Trump sa správne sústredil na problém dumpingových cien ocele dovážanej do USA, ale dodal, že prístup vlády je "trochu príliš široký."

Predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Paul Ryan vyzval prezidenta Donalda Trumpa, aby sa vzdal svojho plánu na plošné zavedenie ciel s argumentom, že prístup, ktorý by bol „viac chirurgický“, by pomohol odvrátiť potenciálne nebezpečnú obchodnú vojnu. „Môžeme sa zamerať na skutočných zneužívateľov bez vytvorenia akýchkoľvek nezamýšľaných následkov alebo vedľajších škôd,“ povedal Ryan v utorok na pravidelnej tlačovej konferencii.

Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA so svojou výzvou prišiel po tom, ako americký prezident Donald Trump v pondelok povedal, že jeho vláda „neustupuje“ od svojich plánov na zavedenie ciel na dovoz ocele a hliníka. Ryan v utorok povedal, že Trump sa správne sústredil na problém dumpingových cien ocele dovážanej do USA, ale dodal, že prístup vlády je „trochu príliš široký.“

Trumpov zámer uvaliť 25-percentné clo na import ocele a 10-percentné clo na dovoz hliníka vyvolal turbulencie na finančných trhoch. Poradenská spoločnosť Trade Partnership uviedla, že tieto clá zvýšia zamestnanosť v americkom sektore ocele a hliníka o približne 33 tis. ľudí, ale budú znamenať stratu zhruba 179 tis. pracovných pozícií vo zvyšku ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy