Ja som Satoshi Nakamoto: Samozvaného tvorcu bitcoinu zažalovali za krádež aktív

, CNBC Foto: SITA;BBC News/AP

Craig Wright ešte v roku 2016 vyhlásil, že on je Satoshi Nakamoto, tajomný autor bitcoinu. Dnes čelí žalobe za krádež bitcoinov a iných aktív. Údajne podvodne vytvoril kontrakty, na základe ktorých si nárokoval na bitcoiny vyťažené bývalým obchodným partnerom Daveom Kleimanom v celkovej hodnote okolo 5 miliárd dolárov.

Na základe žaloby podanej začiatkom tohto mesiaca na americkom okresnom súde na Floride sa Wright pokúsil obrať odborníka na IT bezpečnosť Davea Kleimana o stovky tisícov bitcoinov a práva na duševné vlastníctvo na niekoľko blockchain technológií. Po nehode na motocykli zostal Kleiman na invalidnom vozíku. Zomrel v apríli 2013, na infekciu zlatým stafilokokom. Súdny spor otvoril jeho brat Ira.

Podľa spisu sa Wright a Kleiman podieľali na ťažbe bitcoinov, spoločne ich vlastnili viac ako 1,1 milióna. V roku 2011 na Floride založili spoločnosť s názvom W & K Info Defense Research LLC, ktorá sa zaoberala ťažbou kryptomien, vývojom a výskumom softvéru. Kleiman vlastnil 50 až 100 percent W & K, uviedol súd.

Kleimanov majetok vďaka autorským právam a bitcoinom vyčíslili na 5 118 266 427,50 USD. Z podania nie je jasné, či Wright, Kleiman alebo obaja spoločne boli zodpovední za tvorbu kryptomeny. V dokumente sa píše, že je "nepopierateľné", že dvojica sa podieľala na ťažbe bitcoinov "od svojho vzniku" a že od roku 2009 do roku 2013 získali "obrovský" počet tokenov.

Žaloba tvrdí, že Wright podvodne vytvoril najmenej tri zmluvy a použil počítačom generovaný podpis, aby si mohol nárokovať na bitcoiny vyťažené Kleimanom.

Súvisiace články

Aktuálne správy