Vedúci ekonomický index v USA vzrástol v januári výraznejšie, než sa čakalo

Vedúci ekonomický index v USA vzrástol v prvom mesiaci tohto roka výraznejšie, než sa očakávalo. To signalizuje, že americká ekonomika by mala v prvej polovici roka rásť solídnym tempom. Poukázali na to tento týždeň údaje zverejnené inštitútom Conference Board.
Kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index – LEI), ktorý predpovedá vývoj americkej ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch, vzrástol v januári o 1 % po 0,6-% raste na záver minulého roka. To je podstatne lepší rast, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s pokračovaním rastu na decembrovej úrovni.
„Na akciových trhoch síce došlo k výkyvom, ktoré sa v januárových údajoch ešte neobjavili, na druhej strane ale očakávania spotrebiteľov a podnikateľov sa v ekonomike zlepšujú už niekoľko mesiacov a ani nedávne výkyvy by ich nemali výraznejšie ovplyvniť,“ povedal Ataman Ozyildirim z Conference Board.
Pozitívne sa pod januárový vývoj podpísalo až osem z celkovo 10 ukazovateľov, ktoré tvoria LEI. Výraznú podporu poskytli podľa Ozyildirima napríklad vývoj nových objednávok vo výrobnom sektore, bytová výstavba, konkrétne počet vydaných stavebných povolení, ako aj trh práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy