Produkcia priemyslu Európskej únie posilnila, slovenský priemysel oslabil

Medzimesačne decembrová priemyselná výroba v rámci celej EÚ stúpla o 0,3 % a medziročne o 4,8 %, na Slovensku medzimesačne klesla o 2,7 % a medziročne oslabila o 1 %.

Priemyselná produkcia eurozóny v decembri podľa sezónne upravených údajov medzimesačne posilnila o 0,4 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zvýšila o 0,3 percenta. V novembri priemysel eurozóny medzimesačne posilnil o 1,3 percenta a priemysel celej EÚ vzrástol o 1,2 percenta. Medziročne sa decembrová priemyselná výroba v eurozóne zväčšila o 5,2 percenta a v celej EÚ o 4,8 percenta. Za celý rok 2017 priemyselný sektor eurozóny vzrástol o 3 percentá a v rámci celej EÚ o 3,3 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovenská priemyselná produkcia v decembri medzimesačne oslabila o 2,7 percenta, pričom v rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, to bol najvýraznejší pokles. Druhé najväčšie medzimesačné oslabenie evidovala Litva (-2,6 %) a tretie Česká republika (-1,5 %). Najviac priemyselná výroba v decembri medzimesačne vzrástla v Rumunsku (3,8 %), v Írsku (3 %) a v Slovinsku (2,7 %).

Medziročne slovenský priemysel v decembri oslabil o 1 percento. Najvýraznejší pokles evidovali v Chorvátsku (-2,5 %), v Luxembursku (-2,3 %) a v Dánsku (-2,2 %). Najviac priemyselná výroba v decemberi medziročne stúpla v Rumunsku (13,5 %), v Slovinsku (12,2 %) a vo Švédsku (8,5 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy