Hospodárstvo eurozóny aj celej EÚ medzikvartálne vzrástlo zhodne o 0,6 %

Medziročne sa ekonomika eurozóny počas októbra až decembra zväčšila o 2,7 % a hospodárstvo celej EÚ o 2,6 %, slovenská ekonomika medzikvartálne vzrástla o 0,9 % a medziročne o 3,6 %.

Ekonomika eurozóny aj celej 28-člennej Európskej únie v záverečnom štvrťroku minulého roka podľa sezónne upravených údajov medzikvartálne posilnili zhodne o 0,6 percenta. Vyplýva to z predbežného odhadu štatistického úradu EÚ Eurostat, ktorý o tom informoval v stredu. V treťom štvrťroku 2017 hospodárstvo eurozóny aj celej EÚ medzikvartálne vzrástlo zhodne o 0,7 percenta.

Medziročne sa sezónne upravený hrubý domáci produkt eurozóny počas októbra až decembra zväčšil o 2,7 percenta a hospodárstvo celej EÚ medziročne vzrástlo o 2,6 percenta. Za celý rok 2017 ekonomika eurozóny aj celej EÚ posilnili zhodne o 2,5 percenta.

Slovenská ekonomika medzikvartálne aj medziročne rástla rýchlejšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú EÚ. Oproti tretiemu štvrťroku počas októbra až decembra podľa údajov Eurostatu posilnila o 0,9 percenta a medziročne vzrástla o 3,6 percenta. V rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, medzikvartálne najviac vzrástlo hospodárstvo v Litve (1,5 %), v Maďarsku (1,3 %) a vo Fínsku a na Cypre (zhodne 1,1 %). Medziročne najvýraznejšie posilnilo hospodárstvo Rumunska (7 %), Maďarska a Lotyšska (zhodne 4,8 %) a Poľska (4,3 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy