Brexit v praxi: Na televíznych programoch zarába milióny, jeho sieť reštaurácii je ale pred krachom

, The Sun Foto: TASR/AP

Reťazec Jamie's Italian dlhuje celkovo 73 miliónov libier. Z toho dva milióny na platoch zamestnancom. Do dlhu svetoznámeho kuchára Jamie Olivera patria aj bankové úvery, nedoplatky na prenájmoch, či účty u dodávateľov.

Dlhy reštaurácií, ktoré sú rozosiate po celej Veľkej Británii od Londýna cez Manchester, až po Leeds naďalej rastú. Jamie Oliver už údajne požiadal majiteľa nehnuteľností, kde sa nachádzajú jeho reštaurácie, aby mu znížili nájom o 30 percent, aby odvrátil rýchly krach. Tvrdí s odkazom na súdne dokumenty britský denník The Sun

V piatok podľa informácií denníka prebehlo dôležité zasadnutie veriteľov, ktorí schválili záchranný reštrukturalizačný plán, ktorý počíta s tým, že sa zavrie 12 z celkových 25 reštaurácií a zruší sa 450 pracovných miest.  Už na prelome roka musela sieť Jamie's Italian zavrieť šesť prevádzok, pričom celá spoločnosť Jamie 's Italian mala vlani vykázať stratu 10 miliónov libier. Za rok 2016 bola ešte v miernom zisku. "Veľmi nás teší ohromná podpora našich veriteľov, ktorí náš návrh na reštrukturalizáciu schválili. Máme silnú značku a ďalej sa budeme sústreďovať na poskytovanie vysokej úrovne našich služieb, ktorú si naši zákazníci zaslúžia," cituje The Sun vyhlásenie skupiny Jamie's Italian. Medzi veriteľov patrí napríklad banka HSBC aj pivovar Camden Town Brewery.

Napriek tomu, že odborníci pochybujú, že reťazec Jamie's Italian v dlhodobom horizonte prežije, veritelia sú ochotní spoločnosti požičiavať peniaze aj naďalej. Podmienkou je, aby sa ostatným reštauráciám podarilo vyjednať si lacnejšie nájmy v nehnuteľnostiach, kde reštaurácie sídlia. Práve drahé nájmy patria údajne medzi najväčšie problémy Jamie's Italian. Sám Jamie Oliver ale už dlhšie hovorí o inom probléme. Je ním Brexit a stále drahší dovoz talianskych surovín kvôli slabnúcej libre. Vlani Oliver priznal, že niekoľko miliónov stratil aj na nerentabilných projektoch, do ktorých sa pustil s priateľmi. Podľa jeho slov už má zoznam priateľov, s ktorými by už nikdy nemal spolupracovať. "Nikdy nespájajte podnikanie s potešením," dodal.

Denník Sun nezabúda pripomenúť, že štyridsaťdvaročný Jamie Oliver má odhadovaný majetok vo výške 150 miliónov libier. Najviac zarába svojím pôsobením v televíznych reláciách a predajom kuchárskych kníh. Aj keď dlhy predstavujú zhruba polovicu jeho čistého imania, prípadný krach by sa podľa zverejnených dokumentov nemal dotknúť jeho osobného majetku.

Reštauračné impérium Jamieho Olivera zahŕňa okrem Jamie's Italian, ktorá má 28 pobočiek za hranicami Veľkej Británie napríklad v Budapešti, Rotterdame či vo Viedni,  aj ďalšie reštaurácie, ktorým sa darí oveľa lepšie. Patrí mu napríklad sieť amerických reštaurácií Diner, ktoré sa špecializujú na burgre, Steakhouse Barbecoa a reštaurácie Fifteen, ktoré sa orientujú na svetovú kuchyňu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy