Tržby v priemysle v závere minulého roka klesli

Priemyselné tržby v decembri medziročne klesli o 0,7 %. Za celý rok 2017 tak tržby v priemysle spomalili rast na 2,9 %.

Tržby priemyselných podnikov na Slovensku na záver minulého roka klesli. V decembri boli medziročne nižšie o 0,7 %, kým mesiac predtým rástli o 3,9 %. V medzimesačnom porovnaní sa tržby za vlastné výkony a tovar v decembri oproti novembru znížili v priemysle o 2,7 %. Informuje o tom Štatistický úrad SR.

Medziročne vývoj tržieb v priemysle ako takom ovplyvnil pokles tržieb v ťažbe a dobývaní o 21,1 %, v priemyselnej výrobe o 2,6 % a rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,7 % a v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 2,8 %.

V priemyselnej výrobe najvýraznejšie v decembri klesli tržby vo výrobe dopravných prostriedkov o 9,7 %, vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 18,7 %, vo výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov a vo výrobe drevených a papierových výrobkov a tlače zhodne o 2 %. Tržby, naopak, vzrástli hlavne vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 5,2 %, vo výrobe strojov a zariadení inde nezaradených o 14,3 %, vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 11,8 % a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 3,7 %.

Z ostatných sektorov hospodárstva v decembri pokračoval medziročný rast tržieb v stavebníctve o 4,5 %, avšak pri medzimesačnom poklese o 2,9 %. V doprave a skladovaní sa tržby medziročne zvýšili o 1,9 %, medzimesačne boli nižšie o 1,3 %. Tržby v informačných a komunikačných činnostiach medziročne stúpli o 1,8 %, medzimesačne rovnako klesli o 4,7 %. Vo vybraných trhových službách tržby rástli na medziročnej aj medzimesačnej báze o 5,2 %, resp. 0,6 %.

Za celý rok 2017 tak tržby v priemysle na Slovensku medziročne stúpli o 2,9 %. Oproti predchádzajúcemu roku to znamenalo spomalenie dynamiky tržieb o 1,6 percentuálneho bodu. Vývoj za rok 2017 ovplyvnil rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 8,5 %, v priemyselnej výrobe o 2 %, v ťažbe a dobývaní o 0,9 % a pokles v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 0,5 %.

Pri ďalších sektoroch hospodárstva Slovenska zaznamenali štatistici za celý rok 2017 medziročný nárast tržieb v stavebníctve o 3,6 %. Rovnako oproti roku 2016 stúpli tržby v doprave a skladovaní o 4,4 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 6 % a vo vybraných trhových službách o 5,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy