Návrh realitného zákona sa nepodarilo presadiť

K minimalizovaniu situácií, keď sa klient nikdy nemusí k vlastným peniazom dostať, by prispel špecializovaný realitný zákon. Návrh je hotový takmer tri roky, ale nepodarilo sa ho presadiť. TASR o tom informovala Realitná únia SR, ktorá návrh zákona pripravila a v tejto súvislosti pripomína kauzu dvoch podvedených vozíčkarov.
Zákon by podľa únie od podnikateľov požadoval napríklad preukázanie odbornej spôsobilosti, určoval by realitným kanceláriám a maklérom rozsah povinností, zodpovednosť aj povinné poistenie.
Tajomník únie a advokát Mojmír Plavec povedal, že realitný trh je v kritickom stave a každý deň ide o životné úspory stoviek občanov. „Príbeh podvedených vozičkárov je len jeden z mnohých,“ uviedol a dodal, že realitné kancelárie zabezpečia ročne vyše 65.000 prevodov nehnuteľností.
Návrh realitného zákona poskytuje riešenie aj pre prípad podvedených vozičkárov, uvádza Realitná únia. „Realitným kanceláriám ukladá povinné poistenie pre prípad pochybenia, ku ktorému došlo zo strany maklérky v tomto medializovanom prípade. Poisťovňa by tak preplatila škodu priamo poškodeným klientom,“ uzatvára.

Súvisiace články

Aktuálne správy