Najviac kreditných kariet vlastnia Briti

Briti majú viac kreditných kariet než obyvatelia ostatných európskych krajín a Nemci zasa uprednostňujú menej rizikové formy plastikových peňazí, napríklad debetné karty. Analytická spoločnosť Datamonitor vo svojom najnovšom prieskume zistila, že vo Veľkej Británii je v obehu 169 debetných, kreditných a charge kariet na každých 100 obyvateľov (vrátane detí).

Briti majú viac kreditných kariet než obyvatelia ostatných európskych krajín a Nemci zasa uprednostňujú menej rizikové formy plastikových peňazí, napríklad debetné karty.

Analytická spoločnosť Datamonitor vo svojom najnovšom prieskume zistila, že vo Veľkej Británii je v obehu 169 debetných, kreditných a charge kariet na každých 100 obyvateľov (vrátane detí). Tieto karty sa vlani v Británii použili pri vyše piatich miliardách transakcií a pri nákupoch išlo o sumu 406 mld. eur (361 mld. USD).

Španielsko výrazne nezaostáva, keďže je v obehu 144 kariet na každých 100 obyvateľov. Naproti tomu Gréci a Taliani stále uprednostňujú hotovosť a v obehu je len 60 kariet na 100 ľudí.

Hoci Veľká Británia stojí na prvom mieste v rebríčku plastikových peňazí, Nemecko má jednoznačne najviac debetných kariet v obehu – spolu 87 mil., v Británii ich je 50 mil. To znamená, že v Nemecku je približne 110 debetných kariet na každých 100 obyvateľov v porovnaní približne s 80 v Británii. Nemci sa pritom vyhýbajú kreditným kartám, ktorých je len 20 na každých 100 ľudí oproti 90 v Británii.

Rozdiely v postoji ku kartám a ich poskytovateľom je v spôsobe, akým spotrebitelia pristupujú k finančnému systému. Analytička Julie Cunninghamová vysvetľuje, že banky sú na kontinentálnej Európe považované za dôveryhodných poskytovateľov kompletných služieb. Anglosaský svet naproti tomu považuje banky za niečo ako supermarkety, kde možno kúpiť rôzne produkty a služby za viac alebo menej konku…

Celý článok si môžete prečítať tu.

Súvisiace články

Aktuálne správy