Zásah proti Bitcoinom: Obchodovanie nezmizlo, len už nie je na očiach

, BI Foto: TASR/AP;thinkstock

Čína zakázala bitcoinové burzy na konci minulého roka. Obchod sa však jednoducho presunulo do ilegality. Generálny riaditeľ najstaršej čínskej bitcoinovej burzy BTCC sa domnieva, že pravidlá budú nakoniec uvoľnené, hoci sa to nedá očakávať v blízkej budúcnosti.

"Ide o to, že je tu dopyt. Nie je to ako by ste chceli zakázať alkohol, ten je fyzický, môžete ho stopnúť na hraniciach, ale Bitcoin takto odstaviť nemôžete. Ak je dopyt po Bitcoinoch, ľahko prekoná hranice. Ľudia stále obchodujú medzi sebou," vysvetľuje Bobby Lee, zakladateľ a generálny riaditeľ čínskej burzy BTCC. "Presunulo sa to do undergroundu.“

Čína zakázala všetky bitcoinové burzy na konci minulého roka v súvislosti s obavami z objemu peňazí prúdiacich do tohto sektora. Juan voči Bitcoinu stratil na globálnom trhu približne 90 %, a v priebehu minulého roka prišiel o všetko. BTCC bola nútená sa zamerať na ťažbu Bitcoinov a produkt mobilnej  peňaženky. Podľa Leeho ale obchodovanie stále prebieha, hoci v menšej miere. "Máme tu spoločnosti, ktoré pomáhajú pri nákupoch a predajoch medzi jednotlivcami. Povedzme, že chcete kúpiť a ja chcem predať. Ale ja o vás neviem.  Môžem sa však obrátiť na realitného makléra alebo bitcoinového brokera a povedať mu, že chcem predať . A on mi povie, že pozná niekoho, kto by chcel kryptomenu kúpiť. Potom nás vzájomne predstavia a zaplatíme im 500 dolárov ako províziu. To všetko môže prebehnúť osobne  off-line, ale aj on-line na nejakej platforme."

Zatiaľ čo Lee tvrdí, že aktivita v oblasti obchodovania s kryptomenami v Číne neutícha, upozorňuje, že už to nie je v objemoch ako kedysi. "Pravdepodobne to už nebude v tak veľkej miere, pretože predtým to nebolo len obchodovanie, ale aj špekulácie. "V tomto novom procese je to komplikovanejšie, musíte Bitcoiny držať niekoľko dní alebo niekoľko hodín alebo niekoľko týždňov. U6 to nie je tak, že kúpite a následne doslova o pár sekúnd alebo o niekoľko minút už aj predávate. Teraz už nie je toľko likvidity, objemy obchodovania sú o niečo nižšie."

Lee je ohľadom budúcnosti bitcoinového obchodovania optimistický. Verí, že raz bude v Číne legálne. "Mám 43 rokov a to, čo som si uvedomil, je, že v tomto svete, v ktorom žijeme, nie je ničtrvalé," povedal pre businessinsider. "V Číne, kde sme si mysleli, že politika jedného dieťaťa bude trvať navždy, sa to nakoniec zmenilo. A pokiaľ ide o kapitálové kontroly cudzej meny alebo o bitcoinové burzy, tieto pravidlá pravdepodobne v Číne nebudú na trvalo pre nasledujúcich tisíc rokov. Možno sa zmení za 10, možno za 30 rokov. Nič nie je na vždy. "

Súvisiace články

Aktuálne správy