Svetová nerovnosť narastá: Každé dva dni pribudne nový miliardár

, bloomberg Foto:SITA/AP

Svetová ekonomika v minulom roku vytvorila rekordný počet miliardárov, čo zhoršuje nerovnosť v dôsledku oslabenia práv pracovníkov a firemného tlaku na maximalizáciu návratnosti akcionárov, uviedla v nová správa charitatívnej organizácie Oxfam International.

Vo svete je aktuálne 2043 miliardárov, po tom, ako sa v uplynulom roku každé dva dni objavil jeden nový, uviedla nezisková organizácia v správe uverejnenej v pondelok. Skupina, väčšinou mužov, zaznamenala nárast bohatstva o 762 miliárd dolárov, čo je podľa Oxfamu sedemkrát toľko, ao by sme potrebovali na ukončenie extrémnej chudoby.

Podľa údajov Bloomberg vzrástlo vlani čisté imanie miliardárov v rebríčku sté TOP 500 o 24 percent na 5,38 bilióna dolárov. Najbohatší človek na svete, Jeff Bezos, zaznamenal zisk vo výške 33,7 miliardy dolárov. "Rozmach miliardárov nie je znakom prosperujúcej ekonomiky, ale príznakom zlyhania ekonomického systému," povedala Winnie Byanyima, výkonná riaditeľka spoločnosti Oxfam International. "Ľudia, ktorí vyrábajú naše oblečenie, skladajú naše telefóny a pestujú naše jedlo, sú zneužívaní."

Oxfam publikoval správu v čase ako sa globálny lídri, vedúci predstavitelia a bankári schádzajú v švajčiarskom Davose, na výročnom stretnutí Svetového ekonomického fóra. Berúc na vedomie, že mnohí zo svetovej elity tvrdia, že sa obávajú nerovnosti príjmov, charitatívna organizácia vyhlásila, že väčšina vlád "hanebne zlyhala", keď mala v tejto záležitosti niečo urobiť.  

Oxfam vyzval vlády, aby obmedzili výnosy akcionárov a exekutívy a aby zabezpečili, aby pracovníci dostávali spravodlivú mzdu. Odporúča okrem iného odstrániť rozdiely v odmeňovaní žien a mužov a zvyšovať dane bohatým. "Ľudia sú pripravení na zmenu," povedala Byanyimaová. "Chcú obmedziť moc a bohatstvo, ktoré sa sústredí v rukách malej skupiny ľudí."

Podľa správy 3,7 miliardy ľudí, teda polovica obyvateľstva Zeme, nemalo z vlaňajšieho svetového rastu nič, zatiaľ čo jedno percento najväčších boháčov si dalo do vrecka 82 percent ziskov. Oxfam vypočítal, že bohatstvo tejto ekonomickej elity od roku 2010, teda krátko po vypuknutí hospodárskej krízy v roku 2008, rástlo priemerne o 13 percent ročne, teda šesťkrát rýchlejšie ako priemerné mzdy. Vrcholom bolo obdobie medzi marcom 2016 a marcom 2017, kedy počet ľudí s majetkom presahujúcim miliardu dolárov narástol o jedného miliardára každý druhý deň.

Byanyimaová kritizovala vyhýbanie sa plateniu daní a daňové úniky považuje za hlavnú príčinu globálnych nerovností. Vyzvala vedúcich predstaviteľov, aby obmedzili daňové raje a vynaložili finančné prostriedky na vzdelávanie, zdravotnú starostlivosť a pracovné miesta pre mladých ľudí. Obzvlášť kritizovala amerického prezidenta Donalda Trumpa za vytvorenie "vlády miliardárov" a za nové daňové zákony, z ktorých majú prospech najväčší boháči a nie obyčajní Američania.

Najviac postihnuté celosvetovou nerovnosťou sú podľa Oxfamu pracujúce ženy, pretože tie stále zarábajú menej ako muži a spravidla majú menej platené a neisté zamestnanie. "Na celom svete ženy zarábajú menej ako muži a sú nadmerne zastúpené v najhorších platených profesiách a v pracovných pozíciách s neistou perspektívou. Z desiatich nových miliardárov je deväť mužov," uviedla správa.

Svetové ekonomické fórum už dávnejšie odhadlo, že to bude trvať ešte 217 rokov, kým ženy budú zarábať rovnako ako muži a na pracovisku dosiahnu rovnosť.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy