Rast nových pracovných miest v USA sa v decembri spomalil

Americkí zamestnávatelia vytvorili v decembri menej nových pracovných miest, ako ekonómovia očakávali. Tempo rastu nových miest sa tak po dvoch silných mesiacoch v závere minulého roka zmiernilo. Dôvodom je nízka nezamestnanosť. Vyplýva to z predbežných údajov amerického ministerstva práce.
Konkrétne, zamestnávatelia USA vytvorili minulý mesiac po očistení od sezónnych vplyvov len 148.000 nových miest. Ekonómovia pritom očakávali, že firmy prijmú v decembri 190.000 ľudí po tom, ako v novembri vytvorili po revízii až 252.000 nových pracovných miest namiesto podvodne odhadovaných 228.000.
Miera nezamestnanosti v USA zostala v decembri stabilná na novembrovej úrovni 4,1, čo sa zhoduje s predpoveďami ekonómov.
Za celý rok 2017 pribudlo v USA takmer 2,1 milióna pracovných miest, vďaka čomu miera nezamestnanosti do konca decembra klesla na 4,1 % zo 4,7 % rok predtým.
Ale priemerný mesačný prírastok nových pracovných miest sa v minulom roku spomalil na 171.000 z maxima 250.000 v roku 2014. To sa zvyčajne vyskytuje vtedy, keď nezamestnanosť klesne na veľmi nízke úrovne a k dispozícii je menej ľudí na obsadenie voľných pozícií.
Analytici sa domnievajú, že je len otázkou času, kedy sa miera nezamestnanosti v USA zníži na 4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy