Spotrebiteľská dôvera vo Fínsku sa udržala v novembri na stabilnej úrovni

Spotrebiteľská dôvera vo Fínsku zaznamenala tento mesiac len minimálne zhoršenie. V porovnaní s vývojom v predchádzajúcom mesiaci sa tak viac-menej udržala na stabilnej úrovni. Vývoj ekonomiky v nasledujúcich mesiacoch vidí takmer polovica Fínov pozitívne, na druhej strane, čo sa týka ich finančnej situácie, počítajú so zhoršením. Uviedol to v pondelok fínsky štatistický úrad.
Index spotrebiteľskej dôvery zaznamenal v novembri mierny pokles, keď dosiahol 23 bodov. V októbri dosiahol 23,1 bodu a v septembri 23,7 bodu.
Približne 47 % oslovených Fínov je presvedčených, že ekonomická situácia v krajine sa v nasledujúcich 12 mesiacoch zlepší. Iba 8 % očakáva zhoršenie ekonomického vývoja.
Priaznivý vývoj predpokladá veľká časť Fínov aj v oblasti nezamestnanosti. Približne 48 % spotrebiteľov počíta v budúcich 12 mesiacoch s poklesom miery nezamestnanosti. Jej rast predpokladá 16 % Fínov.
Nálady domácností v otázke vývoja ich vlastnej finančnej situácie v budúcich 12 mesiacoch sa však zhoršili. Príslušný podindex klesol v novembri na 9,8 bodu z 10,6 bodu v októbri.

Súvisiace články

Aktuálne správy