Mladí sa majú na čo tešiť: Čaká ich najväčšia príjmová priepasť, akú nezažila ešte žiadna generácia

, Credit Suisse;qz Foto: thinkstock

V ekonomickej situácii, kedy percento najbohatších vlastní polovicu svetového bohatstva, prichádza analýza spoločnosti Credit Suisse s tým, že tzv. millennials budú v niekoľkých vyspelých ekonomikách pravdepodobne čeliť najväčšej príjmovej nerovnosti, akú kedy vôbec generácia zažila.

V správe sa banka zameriava na USA, Nemecko, Francúzsko a Španielsko. V týchto krajinách sú mladí vo všeobecnosti väčšími dlžníkmi kvôli študentským pôžičkám, v menšej miere dedia peniaze a majú na krku viac prísnejších hypoték ako predchádzajúce generácie. Zároveň ale niekoľko z nich má to šťastie, že rozprávkovo zbohatne, čo ale len rozširuje už aj tak veľkú priepasť medzi bohatými a chudobnými. Prečo je tomu tak?

Zástupcovia generácie Y, na rozdiel od predchádzajúcich generácií, sú neúmerne zaťažení študentským dlhom. Od roku 2013 má 37 % Američanov vo svojich dvadsiatich rokoch nejaký druh študentského dlhu, ktorý predstavuje takmer 20 % ich celkového dlhu. Navyše, absolventi z roku 2015 majú v priemere dlh okolo 35 000 dolárov, čo je po započítaní inflácie približne dvojnásobok sumy ich starších kolegov spred dvadsať rokov.

Vysokoškolské vzdelanie je čoraz drahšie, od roku 1963 do roku 2013 sa priemerná cena vysokoškolského štúdia viac ako zdvojnásobila (upravená o infláciu). Napriek tomu zástupcovia generácie Y, čo sú mladí narodení v roku 1985 až 1995, pravdepodobne častejšie zvolia vysokú školu, než ich rodičia. Takže v priemere majú aj viac dlhov. Asi vedia prečo to robia. Napriek vysokým nákladom, absolventi vysokých škôl v USA v roku 2015 získali platovo o 56 % viac ako absolventi stredných škôl. Je to najväčšia priepasť medzi týmito dvoma skupinami od roku 1973. Ukazuje sa, že minimálne v USA je návratnosť vysokoškolského vzdelania vysoká, čiastočne aj kvôli stagnujúcim a klesajúcim mzdám pre osoby s nízkou kvalifikáciou. Millenniáli by sa so štúdiom mali poponáhľať, aby čím skôr získali vysokoškolské tituly, a to aj z toho dôvodu, že možné alternatívy sa časom zhoršujú.

Zatiaľ čo millennials, ktorí si vyberajú oblasti, kde je po odbornosti vysoký dopyt, ako napríklad technologický, či finančný sektor, získajú odmenu za drahé vzdelanie v podobe vyššej mzdy, mnohí v iných oblastiach nedokážu zarobiť viac než ich rodičia. A navyše aj ceny sú vyššie. Analýza Fed poukázala na skutočnosť, že medián príjmu domácnosti millenniálov je približne 40 500 dolárov, čo je o 20 % menej ako mala generácia baby boomers, teda ľudí narodených počas ekonomickej prosperity po 2. svetovej vojne, v rovnakom čase ich života.

Na strane druhej sa čoraz viac millenniálov dostáva do radov ultra-bohatých. V roku 2003 bolo iba 21 miliardárov mladších než 40 rokov. Do roku 2017 sa počet viac ako zdvojnásobil na 46. Priemerné bohatstvo mladých miliardárov je tiež na vzostupe. Pred siedmymi rokmi mal priemerný mladý miliardár 3,2 miliardy dolárov. Dnes, najbohatší millennials, majú približne 4,1 miliardy dolárov.

Zatiaľ čo generácia Y môže byť vnímaná ako mimoriadne podnikateľsky ladená, stačí sa pozrieť na Marka Zuckerberga alebo Evana Spiegela, je v skutočnosti menej pravdepodobné, že rozbehnú vlastný biznis. V USA sú 2 % millennials samostatne zárobkovými osobami, zatiaľ čo v tejto kategórii nájdeme 8 % zástupcov baby boomers, a podobne je na tom aj generácia X, ktorú demografovia definujú od začiatku až polovice 60. rokov do konca 70. až začiatku 80. rokov 20. storočia.

V USA, Francúzsku a Nemecku len 10-15 % ľudí niečo zdedilo vo veku dvadsať, či tridsať rokov. Je možné, že niektorí sa k dedičstvu dostanú neskôr, údaje z prieskumu Credit Suisse naznačujú, že do 70 roku života v týchto krajinách zdedí majetok 30 % až 40 % dospelej populácie. Nikdy to však nebolo viac ako 50 %, nech už sa pozeráme na zástupcov ktorejkoľvek generácie.

Millennials, ktorí už zdedili peniaze, väčšinou zdedili veľa. Ľudia z USA, Francúzska, Španielska a Nemecka, ktorí zdedili majetok v tridsiatke, priznali, že dedičstvo tvorí 40 % ich celkových aktív. V budúcnosti sa millennials pravdepodobne môžu tešiť na značné sumy, pretože generácia ich rodičov zaznamenala pekný výnos zo silného akciového trhu a z vysokých cien nehnuteľností. Táto výhoda im do lona padne v čase, keď USA plánujú návrat k dani z nehnuteľností v snahe znížiť rozdiely v príjmoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy