Hospodárstvo eurozóny aj celej EÚ medzikvartálne vzrástlo o 0,6 %

Medziročne sa ekonomika eurozóny aj celej Európskej únie počas júla až septembra zväčšila o 2,5 %.

Sezónne upravený hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny aj celej 28-člennej Európskej únie v treťom kvartáli tohto roka oproti predchádzajúcemu štvrťroku posilnili zhodne o 0,6 percenta. Vyplýva to z predbežného rýchleho odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval v utorok. Medzikvartálne tempo ekonomického rastu ekonomiky eurozóny aj celej EÚ sa tak v porovnaní s predošlým štvrťrokom spomalilo. Počas apríla až júna sa totiž ekonomika eurozóny aj celej EÚ oproti predchádzajúcemu kvartálu zväčšila zhodne o 0,7 percenta.

Medziročne ekonomika eurozóny počas júla až septembra podľa sezónne upravených údajov posilnila o 2,5 percenta a rovnakým medziročným tempom vzrástlo aj hospodárstvo celej Európskej únie. Medziročný rast HDP eurozóny aj EÚ sa zrýchlil. V druhom štvrťroku totiž oproti rovnakému obdobiu vlaňajška ekonomika eurozóny vzrástla o 2,3 percenta a hospodárstvo celej EÚ o 2,4 percenta.

Slovenská ekonomika v druhom štvrťroku podľa údajov Eurostatu medzikvartálne vzrástla o 0,8 percenta a medziročne posilnila o 3,4 %. V rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, medzikvartálne najviac posilnila ekonomika Rumunska (2,6 %) a Lotyšska (1,5 %), najslabší rast dosiahla Litva (0,1 %) a kleslo hospodárstvo Dánska (- 0,3 %). Medziročne v rámci krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, sa najviac zväčšilo hospodárstvo Rumunska (8,6 %), Lotyšska (6,2 %) a Českej republiky a Poľska (zhodne 5 %). Najpomalší medziročný rast evidovala Veľká Británia (1,5 %) a Dánsko (1,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy