Indikátory OECD naznačujú stabilný ekonomický rast

Zložené vedúce indikátory, ktoré zostavuje Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj, signalizujú stabilný rast ekonomiky USA a eurozóny, ale zhoršil sa výhľad Veľkej Británie.

Zložené vedúce indikátory (CLI), ktoré signalizujú ekonomickú aktivitu v najbližších šiestich až deviatich mesiacoch, naďalej naznačujú celkový stabilný hospodársky rast Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Z indikátorov stále vyplýva pokračovanie stabilného rastu ekonomiky USA a eurozóny. Indikátory zároveň naznačujú zrýchlenie hospodárskeho rastu Nemecka, ale zhoršenie výhľadu Veľkej Británie. OECD to uviedla v správe, ktorú vo štvrtok poskytla agentúre SITA.

Index pre celú OECD v septembri posilnil na 100,2 bodu z augustových 100,1 bodu. Americký zložený vedúci indikátor v septembri rovnako ako v auguste bol vo výške 99,7 bodu. V prípade eurozóny ako celku sa CLI v septembri tiež medzimesačne nezmenil a zostal na úrovni 100,6 bodu. Nemecký indikátor vzrástol na 101,1 bodu z augustových 100,9 bodu. Z vývoja hodnoty britského CLI však vyplýva spomalenie ekonomiky, keďže v septembri klesol na 99,5 bodu z augustových 99,6 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy