Vyššie úrokové sadzby môžu vyvolať krízu: Týchto 5 krajín je najzraniteľnejších

, CNBC Foto: SITA/AP

Uťahovanie menovej politiky je už na programe dňa. Ako uviedla S & P Global, slabšia monetárna politika predstavuje riziko pre rozvíjajúce sa ekonomiky. Rôznymi spôsobmi.

Po rokoch značne uvoľnenej monetárnej politiky od globálnej finančnej krízy začali centrálne banky po celom svete postupne upúšťať od svojich programov kvantitatívneho uvoľňovania. V niektorých prípadoch už dokonca zvýšili referenčné sadzby.

Agentúra pre hodnotenie úverov S & P Global zmenila svoj zoznam krajín, ktoré sú najviac ovplyvnené rastom úrokových sadzieb. Spoločnosť  naznačuje, že Turecko, Argentína, Pakistan, Egypt a Katar patria dnes do tzv. "krehkej päťky". Sú to tie rozvíjajúce sa ekonomiky, ktoré budú najviac zasiahnuté novou monetárnou politikou centrálnych bánk. Menové podmienky sú "mimoriadne akomodačné" a pre niektoré rozvíjajúce sa trhy je dnes "finančné prostredie najpriaznivejšie v histórii," uviedol Moritz Kraemer, generálny riaditeľ S & P Global pre CNBC. "Hrozba menového sprísnenia je aktuálnejšia ako kedykoľvek predtým," poznamenal.

Americký Fed už začal so zvyšovaním úrokových sadzby a Bank of England urobila rovnaký krok minulý týždeň, po prvýkrát od roku 2007. Európska centrálna banka taktiež oznámila, že od budúceho roka zníži nákup štátnych a podnikových dlhopisov.

Uvoľnenejšia menová politika predstavuje riziko pre rozvíjajúce sa ekonomiky rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je, že zvyšuje náklady na pôžičky pre tieto národy, pretože zvyčajne keď sa zvyšujú sadzby, silnie americký dolár. Tieto krajiny si požičiavajú v dolároch. Ďalšou otázkou je, že zvyšovanie sadzieb znamená, že americkí investori sťahujú svoje peniaze späť do svojej domovskej krajiny v očakávaní vyšších výnosov.

Vo svojom hodnotení spoločnosť S & P Global použila sedem premenných, vrátane zostatku bežného účtu ako percento rastu a percentuálny podiel dlhu denominovaného v cudzej mene ako súčasť celkového dlhu, ktorý krajiny majú.

V roku 2015 patrili do krehkej päťky Brazília, India, Indonézia, Južná Afrika a Turecko. A práve Turecko je jedinou krajinou, ktorá bola vždy medzi najzraniteľnejšími. Bez ohľadu na zvolenú premennú, uviedla ratingová agentúra. "Katar má slabé postavenie na väčšine premenných, ale na druhej strane má vďaka  Saudskej Arábii silnú zahraničnú bilanciu aktív. Niektorí pozorovatelia by preto mohli tvrdiť, že Katar by sa tak nemal zaradiť do novej krehkej päťky. Ak vylúčime Katar z tejto skupiny, na jeho miesto nastúpi Kolumbia," uviedol Kraemer.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy