Zomrel Peter Vajda, finančník, ktorý dokázal nájsť oblasti, kde neexistovala konkurencia

, DR Foto: Proxy Finance

Po vážnej chorobe zomrel predseda predstavenstva Proxy Finance, investor a spoluzakladateľ denníka SME, Peter Vajda (†70). Muž, ktorý presadzoval rovnosť príležitostí pre všetkých a vystupoval proti protekcionizmu.

Peter Vajda sa narodil 7. apríla 1947 v Bratislave. Absolvoval Strojnícku fakultu SVŠT a postgraduálne študoval na Vysokej škole ekonomickej v Prahe. V roku 1991 s partnermi založil Prvú slovenskú investičnú skupinu. Bolo to ešte pred tým ako štát prišiel s kupónovou privatizáciou. Cez podielové fondy, ktoré zhromažďovali peniaze obyvateľov, stihli majetkovo vstúpiť do 146 spoločností, pričom asi polovica z nich bola na Slovensku a polovica v Česku. Prvá slovenská investičná skupina bola vo firmách rýchlejšie ako štátom požehnaní privatizéri, čo vyvolalo štátny revanš v podobe dlhopisového odškodňovania podielnikov. Očiernené bolo meno Prvej slovenskej investičnej skupiny, ako aj meno Petra Vajdu samotného. Po útokoch Mečiarovej vlády sa spoločne s rodinou presťahoval do Prahy, a zároveň do Česka presunul aj niektoré svoje aktivity.

Zo sektora podielových fondov sa Prvá slovenská investičná skupina stiahla. Založila Prvú slovenskú brokerskú spoločnosť, či lízingovú firmu B. O. F. Peniaze tiež šli do Investičnej banky Praha, Investičnej a rozvojovej banky Bratislava a do Slovenskej poisťovne. Zaujímavým projektom bola aj akvizícia finančného ústavu Ergo. Finančníci ho ovládli anonymne a po čase ho ako úspešný projekt odpredali Československej obchodnej banke. 

Peter Vajda v roku 1995 založil aj český penzijný fond. V tom čase mu konkurovali len cudzinci. Dnes patrí k najsilnejším penzijným fondom v Českej republike. Meno Petra Vajdu sa spája aj s BH Securities, ktorá je členom Pražskej burzy. Známy je aj vďaka založeniu firmy Proxy Finance v roku 1995.

Na Slovensku je Peter Vajda známy z „pôsobenia“  v médiách. Denník Sme vznikol v roku 1993, po zásahu štátnej moci. Vláda odvolala vedenie vtedajšieho denníka Smena za to, že po víťazstve HZDS vo voľbách v roku 1992, vyšli noviny s čiernym rámčekom na titulke. Aj po vstupe finančnej skupiny Penta do vydavateľstva Petit Press má vo vydavateľstve rozhodujúci manažérsky vplyv majoritný akcionár, Petra Vajda a jeho Prvá slovenská investičná skupina.

Vajda presadzoval rovnosť príležitostí pre všetkých, vystupoval proti protekcionizmu, vo verejnom živote bol zástancom slobodného priestoru pre vyjadrovanie  rôznych názorov a vzájomný rešpekt všetkých myšlienkových prúdov.

Súvisiace články

Aktuálne správy