Zisky britských farmárov by po brexite mohli prudko klesnúť

Podľa nahoršieho scenára britskej Rady pre rozvoj poľnohospodárstva a záhradníctva (AHDB) by ročný zisk priemernej britskej farmy mohol klesnúť z 38 tis. libier (GBP) na 15 tis. GBP.

Ziskovosť priemernej britskej farmy by mohla po brexite klesnúť až o polovicu. Vyplýva to z výskumu britskej Rady pre rozvoj poľnohospodárstva a záhradníctva (AHDB), o ktorom v stredu informoval spravodajský portál bbc.com. Analýza sa snaží skúmať vplyv dovozu lacnejších potravín, znížených dotácií a drahšej pracovnej sily. Podľa najhoršieho scenára by ročný zisk priemernej farmy klesol z 38 tis. libier (GBP) na 15 tis. GBP. Takto by sa zisk znížil, ak by sa v Británii zredukovali subvencie a zahraniční producenti by mali na britský trh voľný prístup.

V prípade zníženia dotácií a uplatnenia ciel a pravidiel Svetovej obchodnej organizácie by ročný príjem priemernej britskej farmy klesol na 20 tis. GBP. Podľa najoptimistickejšieho scenára, čiže pri podobných obchodných pravidlách aké platia teraz a pri pokračovaní dotácií, by ročný príjem priemernej britskej farmy stúpol na 41 tis. GBP ročne. Podľa hovorcu vlády správa AHDB je založená na vysoko nepravdepodobných scenároch. Portál bbc.com však konštatuje, že Británia má z Európskej únie odísť v marci 2019 a zatiaľ je úplne nejasné, ako sa jej obchod s úniou zmení.

Súvisiace články

Aktuálne správy