Spotrebiteľské ceny v Nemecku pokračovali v septembri v stabilnom raste

Miera inflácie v Nemecku zotrvala tento mesiac na úrovni z predchádzajúceho mesiaca, čo znamená, že sa udržala na najvyššej hodnote od apríla tohto roka. Ukázali to dnes zverejnené predbežné údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.
Index spotrebiteľských cien vzrástol v septembri medziročne o 1,8 %, teda rovnako ako v auguste. Výsledok je v súlade s očakávaniami ekonómov, pričom je to najvyššia miera inflácie od apríla, keď dosiahla 2 %.
Najvýraznejšie vzrástli ceny potravín, o 3,6 % po 3-% raste v predchádzajúcom mesiaci. Zrýchlenie rastu zaznamenali aj ceny energií. Zvýšili sa o 2,7 %, zatiaľ čo v auguste vzrástli medziročne o 2,3 %.
V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny v septembri zvýšili o 0,1 %. Aj v tomto prípade bol rast v súlade s odhadmi ekonómov.
Aj harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP) vzrástol v septembri medziročne o 1,8 % a opäť rovnakým tempom ako v predchádzajúcom mesiaci. V tomto prípade však výsledok mierne zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí počítali s rastom harmonizovaných spotrebiteľských cien o 1,9 %. Opäť je to však najvyššia miera inflácie od apríla, keď HICP dosiahol 2 %.
V medzimesačnom porovnaní harmonizované spotrebiteľské ceny v septembri stagnovali, zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že zaznamenajú mierny rast na úrovni 0,1 %. Konečné údaje o vývoji inflácie za september zverejní Destatis 13. októbra.

Súvisiace články

Aktuálne správy