Britská centrálna banka ráta s dlhším obdobím vyššej inflácie

Príliš rýchle zníženie inflácie naspäť k želanej úrovni by podľa šéfa Bank of England mohlo spôsobiť nechcenú volatilitu vo výrobe a zamestnanosti.

Britská centrálna banka môže predĺžiť obdobie, počas ktorého sa bude snažiť znížiť infláciu na želanú úroveň. Povedal to guvernér Bank of England Mark Carney. Medziročná inflácia v krajine je teraz na úrovni 2,9 percenta, čiže nad cielenou hranicou dvoch percent. Carney však uviedol, že príliš rýchle zníženie inflácie naspäť k želanej výške „by mohlo spôsobiť nechcenú volatilitu vo výrobe a zamestnanosti“.

Šéf britskej centrálnej banky zároveň povedal, že Bank of England nedokáže zabrániť slabšiemu rastu reálnych príjmov v krajine, ktoré bude „pravdepodobne sprevádzať“ odchod Británie z Európskej únie. Podľa Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) britský hrubý domáci produkt v tomto roku posilní o 1,6 percenta a v budúcom roku sa tempo jeho rastu spomalí na jedno percento. Ratingová agentúra Moody’s odhaduje, že britská ekonomika sa v tomto roku zväčší iba o 1,5 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy