Boj o prežitie vo svete silnej konkurencie: Už ani švajčiarske banky nie sú to čo bývali

, ČTK Foto: SITA/AP

Až 70 švajčiarskych finančných inštitúcií z oblasti privátneho bankovníctva bojuje o prežitie na trhu. Upozorňuje na to štúdia poradenskej spoločnosti KPMG. V nej sa konštatuje, že súkromných bánk je na trhu priveľa. Privátne banky sa obvykle sústreďujú na bohatých klientov, potrpia si na individuálny prístup a diskrétnosť.

Štúdia sa zamerala na 85 zo 114 švajčiarskych privátnych bánk. Zhruba 60 až 70 z nich, podľa KPMG bojuje s vážnymi problémami, ktoré by ich mohli dohnať k skončeniu, či predaju svojich aktivít.

Zisky privátnych bánk tlačí dole silná konkurencia a celosvetový boj proti daňovým únikom. Podľa štúdie by banky mali na nepriaznivý vývoj reagovať znižovaním nákladov, akvizíciami či fúziami, ktoré by im zaistili životaschopnejšiu í veľkosť.

Experti KPMG tvrdia, že nanajvýš 10 až 15 sledovaných bánk by mohlo rásť a prilákať väčší počet nových medzinárodných klientov. Ďalších 20 až 30 bánk môže svoju budúcnosť visieť v špecializovaných službách pre obmedzené skupiny zákazníkov.

Mnohé privátne banky ale údajne zaniknú tak či onak. „Som presvedčený, že aspoň polovica z nich zmizne,“ tvrdí manažér KPMG Christian Hintermann. Podľa neho sa totiž celý rad privátnych bánk musí vysporiadať so stratami. „Nakoniec je to otázka toho, ako dlho sú ochotní ich majitelia tieto straty znášať,“ dodal podľa agentúry Reuters.

Vo Švýcarsku, ktoré je známe svojim rozsiahlym finančným sektorom, počet privátnych bánk klesal už aj v minulosti. Dnes je ich už asi o tretinu menej než v roku 2005, kedy ich KPMG napočítala takmer 180.

Súvisiace články

Aktuálne správy