Obchodný schodok USA sa v júli zvýšil

Schodok zahranično-obchodnej bilancie USA sa v júli zvýšil, ale menej, ako predpovedali ekonómovia. Dôvodom jeho rastu bol väčší pokles exportu ako importu.
Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že obchodný deficit USA sa v júli zvýšil o 0,3 % na 43,7 miliardy USD (36,75 miliardy eur) z revidovaných 43,5 miliardy USD v júni.
Ekonómovia pritom predpovedali, že sa júlový schodok zvýši ešte viac, na 44,6 miliardy USD z pôvodných 43,6 miliardy USD v júni pred revíziou.
Hodnota exportu z USA v júli klesla o 0,3 % na 194,4 miliardy USD, zatiaľ čo hodnota importu sa znížila o 0,2 % na 238,1 miliardy USD.
Po očistení do inflácie sa obchodný deficit Spojených štátov v júli zvýšil na 61,6 miliardy USD z júnových 60,8 miliardy USD.
Tieto výsledky naznačujú, že zahraničný obchod by mohol v 3. kvartáli podporiť ekonomiku. Analytici ale zároveň upozornili, že hurikán Harvey môže výrazne ovplyvniť ceny komodít aj objemy obchodov a zvýšiť tak septembrový obchodný deficit USA.
Politicky citlivý schodok v obchode medzi USA a Čínou v júli vzrástol o 3 % na 33,6 miliardy USD a dosiahol tak najvyššiu úroveň od augusta 2016. Dovoz tovaru z Číny stúpol o 3,1 % a vývoz z USA do ázijskej krajiny o 3,5 %.
Spojené štáty zaznamenali v júli pokles importu z Európskej únie (EÚ) o 3,7 % a exportu o 9,8 %. Ich obchodný deficit s EÚ sa zvýšil o 7,9 % na osemmesačné maximum 13,5 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy