Rosnefť spoločne s partnermi kúpil indickú ropnú firmu Essar Oil

Ruský ropný koncern Rosnefť spoločne s partnermi prevzal druhú najväčšiu indickú ropnú firmu Essar Oil. Kúpna cena predstavuje 12,9 miliardy USD (10,99 miliardy eur) a ide o najväčšiu zahraničnú priamu investíciu v Indii, uviedla dnes materská firma Essar Group.
Rosnefť získal v Essar Oil približne polovicu, druhá polovica pripadla partnerom, ktorými sú obchodník s komoditami Trafigura Group a moskovský investičný fond United Capital Partners (UCP).
Akvizícia bola oznámená vlani v októbri, takže jej uzavretie trvalo vyše 10 mesiacov. Rosnefť prvýkrát potvrdil, že rokuje o kúpe Essar Oil už pred vyše dvomi rokmi. Najväčšiemu ruskému producentovi ropy a jednému z najväčších obchodníkov s komoditami sa otvára prístup na indický trh. Predaj zasa pomôže Essar Group znížiť svoj dlh a sústrediť sa na oceliarske operácie.
Essar Oil ťaží ropu a plyn, v meste Vadinar prevádzkuje jednu z najväčších rafinérií v Indii a vlastní sieť 3500 čerpacích staníc. Rosnefť získal vo firme podiel 49,13 %. Rovnaký podiel získali Trafigura a UCP.

Súvisiace články

Aktuálne správy