Zamestnávanie starších ľudí nad 55 rokov sa v Rakúsku zlepšilo

Rakúska Komora práce chce aj naďalej diskutovať o systéme bonus/malus v oblasti zamestnávania ľudí vo veku nad 55 rokov. Keďže kvóty pre zamestnávanie starších ľudí boli k 30. júnu prekročené, vláda schválený systém bonusov a malusov zatiaľ nezavedie.
„Musíme robiť oveľa viac pre to, aby starší ľudia získali lepšie šance na trhu práce,“ povedal prezident komory Rudolf Kaske. „O systéme bonus/malus sa musí naďalej diskutovať.“ Hospodárska komora ostro kritizovala tento systém, Komora práce ho o to dôraznejšie podporovala. Vláda napokon v októbri 2015 schválila systém s dohodnutými cieľovými hodnotami.
Komoru potešila vyššia miera zamestnávania starších ľudí. „V politike pre trh práce sa musíme zamerať na tých, ktorí už dlho hľadajú zamestnanie. A tých je ešte stále príliš veľa,“ reaguje Kaske.
Samotné priemyselné podniky si chcú starších zamestnancov ponechať dlhšie. „Rakúsky priemysel čoraz viac stavia na starších zamestnancoch,“ povedal generálny tajomník priemyselného združenia Industriellenvereinigung Christoph Neumayer. Podľa neho sú skúsenosti a dlhoročné znalosti „pre domáce podniky nenahraditeľné“. Združenie by pre zlepšenie šancí starších ľudí chcelo „ďalšie výrazné zníženie vedľajších mzdových nákladov, ako aj reformu pracovného práva a dôchodkového systému“.

Súvisiace články

Aktuálne správy