MMF zlepšil prognózu rastu čínskej ekonomiky, varuje však pred rastom dlhu

Medzinárodný menový fond (MMF) zlepšil odhad vývoja čínskej ekonomiky od roku 2017 do konca roku 2020, zároveň ale upozornil, že prudký rast dlhu nefinančného sektora môže do budúcnosti tempo ekonomického rastu ohroziť.
Ako uviedla agentúra Bloomberg, v najnovšej správe o vývoji čínskej ekonomiky MMF uviedol, že v období rokov 2017 až 2020 očakáva rast na úrovni 6,4 % ročne. V minuloročnej správe predpokladal rast len na úrovni 6 %.
Fond ale zároveň dodal, že celkový nefinančný dlh v Číne, ktorý zahrňuje vládny dlh, ďalej dlh domácností a podnikov, bude podľa jeho odhadov pokračovať vo výraznom tempe. V minulom roku dosiahol 242 % hrubého domáceho produktu (HDP) a fond predpokladá, že v roku 2022 dosiahne takmer 300 % HDP.
„Takýto vývoj zvyšuje obavy, že tempo rastu ekonomiky sa v strednodobom horizonte môže prudko spomaliť,“ uviedol MMF. Fond preto vyzval čínsku vládu, aby sa do budúcnosti viac zamerala na kvalitu a udržateľnosť rastu a menej na kvantitatívne ciele. MMF zároveň dodal, že na dosiahnutie silného ale udržateľného rastu krajina potrebuje posilniť domácu spotrebu a aj keď vláda zvýšila výdavky na sociálnu oblasť, má podľa neho ešte priestor na ďalšie kroky.

Súvisiace články

Aktuálne správy