Rast nemeckej ekonomiky sa v 2. štvrťroku mierne spomalil

Tempo rastu nemeckej ekonomiky, ktorá je najväčším hospodárstvom eurozóny, sa v 2. štvrťroku nečakane spomalilo, ale len mierne. Vyplýva to z predbežných údajov spolkového štatistického úradu Destatis.
Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka sa v 2. štvrťroku 2017 zvýšil o 0,6 % v porovnaní s prvými tromi mesiacmi roka, keď medzikvartálne vzrástol o 0,7 %. Analytici pritom predpovedali, že tempo jeho rastu zostane v období apríl-jún na úrovni 0,7 %.
Kým domáci dopyt a tvorba kapitálu pozitívne prispeli k rastu HDP v uplynulom kvartáli, zahraničný obchod mal negatívny vplyv na jeho rast.
V medziročnom porovnaní a po úprave o počet pracovných dní stúpol výkon nemeckej ekonomiky v sledovanom období o 2,1 %, čo je pre zmenu mierne zrýchlenie po jeho zvýšení o 2 % v predchádzajúcom štvrťroku. Tento výsledok prekonal odhady analytikov, ktorí očakávali spomalenie rastu HDP na 1,9 %.
Po očistení od cenových vplyvov HDP Nemecka za tri mesiace do konca júna vzrástol o 0,8 % po 3,2-% zvýšení v 1. štvrťroku.

Súvisiace články

Aktuálne správy