Prečo je Trump dobrý pre EÚ: Jeho kritika posilňuje región

, CNBC Foto: SITA/AP

Útoky prezidenta Trumpa na spoločné politiky Európskej únie, ako je zmena klímy, voľný obchod a obrana, prinútili únijné krajiny spoločne ísť za svojimi cieľmi a posilniť vzťahy s ostatnými globálnymi spojencami.

Od prevzatia úradu americký prezident tlačí na spojencov NATO, že neplatia spravodlivý podiel, a obvinil EÚ z toho, že je "veľmi protekcionistická" a oznámil, že USA odstupujú od globálne schválenej parížskej dohode o klíme. Ale šikanovanie zo strany Trumpa sa môže ukázať ako presne to, čo rozdrobená únia potrebuje. Jeho útoky na spoločné politiky Európskej únie – ako zmena klímy, voľný obchod a obrany – prinútili krajiny EÚ spoločne obhájiť svoje ciele a posilniť vzťahy s ostatnými globálnymi spojencami.

Jacob Funk Kirkegaard z Peterson Institute for International Economics uviedol, že schôdzka G20 minulý mesiac v Hamburgu ukázala, ako môžu krajiny efektívnejšie riešiť ekonomické problémy v reálnom svete, ak sa spoja. To je základná ideológia EÚ. "Vidíme, že žiadna krajina nie je schopná zmeniť alebo podkopať globálny ekonomický a finančný systém," cituje Kirkegaarda televízia CNBC.

Európski lídri sa obávali zvolenia Trumpa za prezidenta rovnako ako hlasovania o Brexite, čo vyvolalo vlnu nacionalistických víťazstiev na celom kontinente. Ale voliči nakoniec odmietli populistických kandidátov vo voľbách v Rakúsku, Holandsku aj Francúzsku. Emmanuel Macron vyhral s obrovským náskokom nad jeho pravicovou súperkou Marine Le Penovou, čo sa dá chápať ako posolstvo pre Európsku úniu. "Vaše víťazstvo je znakom nádeje," povedal prezident Európskej rady Donald Tusk v reakcii na víťazstvo Macrona. "Pre Európu, ktorá chráni, vyhrá a pozerá sa do budúcnosti."

Nárast optimizmus pre spoločnú Európsku úniu od víťazstva Macrona potvrdil aj nový výskum Oxford Economics. Len 19 percent firiem uvádza rozpad eurozóny ako kľúčové strednodobé riziko pre globálne hospodárstvo, čo je pokles z 28 percent v druhom štvrťroku a najnižšia úroveň za viac ako rok. "Indikátor nepriamo potvrdil celý európsky prístup," povedal Kirkegaard. Nálada v eurozóne koreluje s poklesom obáv z európskeho populizmu. "Od porážky Le Penovej sa obavy z populizmu vytratili. Z ôsmich najvyšších kategórií je populizmus v zásade na dne," povedal Jamie Thompson, z Oxford Economics pre CNBC.

Európski lídri zdôraznili dôležitosť integrovanej únie, ako odpoveď na populistické a protekcionistické hrozby zo strany Trumpa. EÚ a Japonsko prerokovali významnú obchodnú dohodu pred summitom G20, ktorá by odstránila clá na niektoré vývozy. "Hĺbka tejto dohody presahuje rámec voľného obchodu, poukazuje na to, že uzatváranie sa svetu nie je dobré ani pre podnikanie, ani pre svetovú ekonomiku, ani pre našich pracovníkov," povedal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Vedúci predstavitelia EÚ tiež podnikli kroky smerom k vytvoreniu väčšej vojenskej spolupráce v rámci únie. Nový Európsky obranný fond sa snaží získať viac ako 6 miliárd dolárov ročne po roku 2020 v oblasti výskumu a vývoja v rezorte obrany.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová zopakovala výzvy na silnejšiu a zjednotenejšiu EÚ vo svojom májovom prejave v Mníchove, podľa nej si Európania musia "vziať svoj osud do vlastných rúk". Merkelová sa zaviazala zvýšiť výdavky Nemecka na vojenské výdavky na dve percentá HDP krajiny, keďže Trump opakovane požaduje, aby spojenci EÚ platili za obranu viac. "Časy, kedy sa môžeme plne spoliehať na ostatných, už skončili," povedala Merkelová.

Súvisiace články

Aktuálne správy