Kriminálny akt: Milióny jedovatých vajec a raňajky miliardárov

, CNBC;iDnes Foto: TASR/AP

Prípravky, ktoré sa dávajú mačkám či psom za krk proti blchám, veľmi často obsahujú fipronil. Kvôli nemu teraz 15 krajín EÚ plus Švajčiarsko a Hong Kong organizujú hon na vajíčka z belgických a holandských chovov. Pod ich škrupinou sa totiž ukrýva väčšie ako malé množstvo tejto toxickej látky. Deťom môžu uškodiť už tri takéto vajíčka v jedle.

Fipronil je látka, ktorá útočí na nervovú sústavu hmyzu a tým ho zabíja. Na rozdiel od psov a mačiek sa však nesmie používať u "potravinových zvierat", pretože preniká do ich tela. To platí aj pre hydinové veľkochovy, ktoré musia proti typickým hmyzím parazitom nasadiť iné prostriedky. To ale niektoré farmy v Holandsku nedodržali, čo testy na fipronil odhalili. Podľa odborníkov by konzumácia troch kontaminovaných vajec mohla vyvolať u malých detí zdravotné problémy. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje preparát za mierne toxický. Jeho vysoké dávky vedú k pocitu nevoľnosti a závratov. Dospelý človek s hmotnosťou 70 kilogramov by ich musel zjesť 15 vajec, aby ho to mohlo nejako negatívne ovplyvniť.

Úrady zablokovali všetky fipronilové farmy a začali vajcia sťahovať z trhu ihneď po 20. júli, kedy sa hlásenie o vysokých hodnotách fipronilu vo vajciach z Holandska prvýkrát objavilo. Každé vajce je po triedení označené kódom krajiny, v ktorej sa chov nachádza, čo si môže zákazník pohodlne skontrolovať. Čo ale ak ich zbavia škrupiny? Výrobcovia musia byť schopní doložiť pôvod všetkých potravín vrátane ingrediencií, teda i vajec. Na zoznam postihnutých krajín sa takto dostalo už Slovensko, kde inšpektori odhalili fipronil v 24 baleniach varených a olúpaných vajec používaných v gastronomických prevádzkach. Rovnaký scenár sa opakoval v Poľsku, kde úrady nepustili na trh 40-tisíc vajec.

Koľko fipronilu jedovaté vajcia obsahovali, sa líši kus od kusu. Podľa hlásenia v systéme RASFF (Rapid Alert System For Food), ktorý Európska únia používa pre varovanie pred problematickými potravinami, sa množstvo látky vo vzorkách zachytených v Belgicku pohybovalo od 0,0031 do 1,2 mg / kg. Pritom príznaky typu bolestí hlavy, žalúdka či závratov sa môžu prejaviť od hladiny 0,72 mg / kg, takže niektoré vajcia by mohli po konzumácii viesť k zdravotným ťažkostiam.

Holandské úrady kontrolovali 180 hydinových fariem a varovali pred celkovo 138 rôznymi šaržami vajec, predovšetkým sa zamerali šaržu 2-NL-4015502, pri ktorej zrejme bola hladina fipronilu tak vysoká, že hrozilo riziko ohrozenia verejného zdravia. Presný počet fipronilom zasiahnutých vajec zatiaľ úrady nepoznajú, dá sa však odhadovať, že pôjde o milióny. Okrem Holandska a Belgicka mierili jedovaté vajcia do "blízkeho zahraničia". Britský úrad pre dohľad nad kvalitou potravín uviedol, že sa cez kanál La Manche dostalo najmenej 700 tisíc týchto vajec. Francúzsko odhaduje, že ešte pred zásahom úradov si ľudia odniesli domov minimálne 200 tisíc kusov, francúzsky minister poľnohospodárstva Stéphane Travert však uistil, že podľa zachytených vzoriek hladina fipronilu nemohla ovplyvniť ľudské zdravie.

Nemecké ministerstvo poľnohospodárstva odhaduje vajcia s fipronilom na milióny kusov. Napríklad potravinársky reťazec Aldi, ktorý v Nemecku prevádzkuje viac ako 10 tisíc predajní, vajcia na týždeň vyradil zo sortimentu. Podľa vyjadrenia manažmentu išlo len o opatrnosť, v regáloch sa podľa nemeckých médií objavili až v piatok.  Nemecký minister poľnohospodárstva Christian Schmidt označil vaječný škandál za "kriminálny akt" a belgická aj holandská polícia už prípad vyšetrujú.

Kým Belgičania zamerali svoju pozornosť na firmu Poultry Vision, Holanďania už zatkli dvoch zástupca firmy ChickFriend. Poultry Vision vyrába pre hydinové veľkochovy prípravky proti parazitom, vyšetrovatelia ju podozrievajú, že do prípravku Dega-16, ktorý patrí medzi povolené insekticídy, primiešala aj zakázaný fipronil. Toxickú zmes kúpila firma ChickFriend, ktorá sa špecializuje na dezinsekciu chovov. Podľa vyšetrovateľov ju používala, aj keď vedenie vedelo, aké následky môže zmes vyvolať. Vyšetrovanie sa teraz sústredí na to, ako dlho mohli firmy takto spolupracovať. Nemožno totiž vylúčiť, že vajcia s prímesou fipronilu chrlili farmy najmenej pol roka. Naznačuje to anonymné varovanie, ktoré Holandské úrady dostali už v novembri 2016. Práve táto informácia sa stala rozbuškou v spore medzi Belgickom a Holandskom. Podľa Belgičanov Holanďania informácie zle vyhodnotili a oneskorili tým reakciu ostatných štátov. Tí kontrujú a hovoria, že síce po čistení veľkochovu našli stopy zakázaných látok, ale nemali dôvod sa domnievať, že nimi chovatelia ošetrovali živé zvieratá.

Kauzu jedovatých vajec rieši aj Brusel, eurokomisár zodpovedný za zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis zvolal na 26. septembra schôdzku ministrov postihnutých krajín. Na nižšej úrovni však rokovania prebiehajú prakticky hneď od zverejnenia prípadu.

Z niekdajšieho jedno vajce denne sa časom stalo odporúčanie 2 až 3 vajcia za týždeň. Pre mnohých je omeleta neoddeliteľnou súčasťou víkendových raňajok. Ak však na jej prípravu padne okrem šiestich vajec a obligátnej pažítky skoro 300 gramov prvotriedneho kaviáru a jeden celý homár, bude to niečo celkom extra. Takúto omeletu servírujú s hŕstkou špeciálne vyšľachtených zemiakov yukon gold, v reštaurácie Norma na newyorskom Manhattane vyjde na 2000 dolárov. Ako informuje CNBC, ešte vlani stála polovicu. "Ziliondolarová homária", ako ju miestni prezývajú, vraj musela zdražieť kvôli kvalite a cene kaviáru. Jej menšia verzia vyjde na 200 dolárov.  Raňajky miliardárov sa dostali aj do Guinessovej knihy rekordov, za rok sa ich nepredá viac než 12.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy