Americké výrobné ceny v júli prvýkrát za 11 mesiacov klesli

Index výrobných cien v USA minulý mesiac klesol o 0,1 %, bolo to jeho prvé oslabenie od augusta minulého roka.

Americké veľkoobchodné ceny v júli prvýkrát za jedenásť mesiacov oslabili. Ministerstvo práce USA vo štvrtok uviedlo, že index výrobných cien minulý mesiac klesol o 0,1 percenta. Išlo o odzrkadlenie toho, že ceny energií sa už tretí mesiac po sebe znížili a ceny potravín stagnovali. Júlové oslabenie výrobných cien nasledovalo po tom, ako v predošlom mesiaci o 0,1 percenta stúpli.

Júlový pokles amerických výrobných cien bol prvý od augusta minulého roka, kedy klesli o 0,2 percenta. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka sa ceny výrobcov v USA v júli zvýšili mierne, a to o 1,9 percenta. Inflácia v USA je počas celého terajšieho ekonomického zotavovania nízka. Americký Federálny rezervný systém (Fed) zvýšil úroky v marci a júni, ale ekonómovia sú presvedčení, že ďalšie zvýšenie odloží prinajmenšom do decembra, keďže čaká, či inflácia opäť stúpne k želanej úrovni 2 percentá.

Júlové zníženie celkovej hladiny výrobných cien v USA bolo výsledkom zlacnenia energií o 0,3 percenta. Znížili sa totiž ceny benzínu, zemného plynu a vykurovacieho oleja pre domácnosti. Výrobné ceny potravín sa v júli nezmenili po tom, ako v júni si pripísali 0,6 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy