Rast spotrebiteľských výdavkov aj príjmov v USA sa v júni spomalil

Rast spotrebiteľských výdavkov aj príjmov v USA sa v júni spomalil. To nie je dobrá správa pre ekonomiku, signalizuje totiž, že by mohla v letných mesiacoch tiež spomaliť.
Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že spotrebiteľské výdavky, ktoré sú motorom ekonomiky, v júni vzrástli len o 0,1 %, menej ako v máji, keď stúpli o 0,2 %. To bol ich najslabší rast od februára, keď sa tiež zvýšili o 0,1 %.
A príjmy amerických domácností v júni stagnovali po 0,3-% zvýšení v máji. Toto je pre zmenu najhorší výsledok od vlaňajšieho novembra, keď príjmy klesli o 0,1 %.
Odborníci pozorne sledujú spotrebiteľské výdavky v USA, pretože sa podieľajú zhruba 70 % na ich ekonomickej aktivite.
A hoci boli v júni slabé, za celý 2. kvartál ožili a vzrástli o 2,6 %.
Ekonómovia sa domnievajú, že solídny prírastok nových pracovných miest v tomto 3. štvrťroku udrží hospodársky rast USA na zdravej úrovni.
Spomalenie zvyšovania príjmov spotrebiteľov odráža pokles príjmov z dividend, úrokov a iných výnosov z investícií. Kľúčová kategória, ktorou je vývoj miezd, zaznamenala v júni v skutočnosti nárast o 0,4 %, čo je známkou silnej zamestnanosti.
Indikátor inflácie, naviazaný na spotrebiteľské výdavky, ktorý pozorne sleduje centrálna banka Fed, sa v júni zvýšil medziročne o 1,4 % po 1,5-% náraste v máji. Bolo to jeho najslabšie tempo od minulého septembra a naznačuje, že inflácia naďalej klesá pod cieľovú 2-% úroveň Fed.
Úspory domácností sa v júni znížili na 546,4 miliardy USD (465,93 milióna eur) z 564,7 miliardy USD v máji.

Súvisiace články

Aktuálne správy