Extrémna recyklácia: Holanďania hľadajú peniaze v splaškovej vode

, Guardian Foto: TASR/O. Ondráš;M.Svítok

V Holandsku sa do odpadu dostane ročne o približne 180 000 ton toaletného papiera. Tento odpad je potenciálne ekonomicky životaschopným zdrojom pre kvalitnú celulózu.

Celulóza je vlákno na báze rastlín, ktoré sa môže okrem iného používať na spevňovanie rôznych materiálov. V júni spoločnosť CirTec otvorila prvú čistiacu stanicu na spätné získavanie celulózy z odpadových vôd a spustila dvojročný pilot nazvaný Cellvation Project na komercializáciu tohto procesu. Pri použití priemyselného sita na triedenie toaletného kalu, čistiarne extrahujú každý deň 400 kg celulózy. Výsledok sa potom vyčistí, sterilizuje a spracuje na pelety, ktoré sa môžu použiť ako surovina pre iné výrobky, informuje Guardian.

CirTec sa usiluje o opätovné použitie materiálu pre spevnenie asfaltu, čím by sa predlžila životnosť komunikácií. V roku 2016 spoločnosti Esha Infra Solutions a KNN Cellulose prišli s konceptom cyklotrasy vystuženej papierom. Aj keď sa v pilote nepodarilo vyrobiť dostatok celulózy, aby bol model obchodne udržateľný, nápad je to životaschopný. Každý rok Holandsko, Nemecko a Belgicko spracúva zhruba 7,75 milióna ton asfaltu, na zosilnený asfalt sú potrebné v priemere tri kilogramy celulózy na tonu. Spoločnosť tiež spolupracuje s vedcami v Anglicku, aby premenila celulózu na energiu, plast a iné výrobky.

CirTec nie je jedinou holandskou spoločnosťou, ktorá hľadá peniaze v splaškovej vode. Spoločnosť AquaMinerals mení odpadovú vodu na pelety kalcitu, minerál, ktorý sa môže použiť na zmäkčenie vody, aby potrubia menej korodovali. Alebo ako plnivo do náterových hmôt.

Súvisiace články

Aktuálne správy