Vylepšené meranie výkonu: Keď je ekonomika o tretinu menšia, než ukazuje HDP

, Bloomberg Foto: thinkstock

Rast HDP a ekonomická aktivita sú používané ako meradlo úspešnosti vládnej politiky a zdravia celého hospodárstva. Európska únia na ich základe stanovujú rozpočtové ciele, analytici hodnotia schopnosť splácať dlhy, atď. Čo všetko by sa malo do hrubého domáceho produktu započítavať?

Írski štatistici pred niekoľkými dňami náhle oznámili, že írska ekonomika je v skutočnosti o tretinu menšia, než sa predtým domnievali. To je pomerne veľká korekcia predchádzajúcich čísel, ktorá toho hovorí veľa o štatistike samotnej, ale aj o globalizácii, píše Bloomberg.
 

Nový odhad pritom prichádza asi rok po tom, čo sme sa dozvedeli, že írska ekonomika v roku 2015 rástla o neuveriteľných 26 %. Tieto anomálie majú ale jeden spoločný základ: Írsko je veľmi malou ekonomikou a zároveň sa mu darí prilákať veľké zahraničné investície.

Hrubý domáci produkt zahŕňa okrem iného  aj domácu ekonomickú aktivitu medzinárodných spoločností. V globalizovanej ekonomike ale môže byť značne zložité túto domácu aktivitu definovať. V Írsku je konkrétne veľký problém oblasť nehmotných aktív. Ich tvorba a zmena lokácie sú brané ako investície, ktoré zvyšujú HDP. Írsky štatistický úrad sa ale snažil vytvoriť lepšie meradlo ekonomickej aktivity, z ktorého by bolo jasné, ako ekonomická aktivita skutočne prospieva ľuďom. Výsledkom je určitá verzia hrubého národného príjmu, podľa ktorého je ale ekonomika o tretinu menšia, než ukazuje HDP.

Z určitého hľadiska nemajú podobné výpočty a odhady veľký význam. Životný štandard je daný výškou cien a príjmov a tie sa kvôli iným výpočtom nezmenili. Európska únia na základe HDP a ekonomickej aktivity stanovuje rozpočtové ciele, analytici hodnotia schopnosť splácať dlhy, je zrejmé, že írsky HDP je v tomto ohľade príliš zavádzajúci.

V iných krajinách zatiaľ nie je tento problém tak pálčivý. Prítomnosť veľkých medzinárodných firiem, ich finančné transakcie a iné operácie totiž môžu stále viac ovplyvňovať štatistické čísla aj v iných krajinách než v Írsku. Nejde o to, že by globalizácia mala byť kvôli tomu zlá a nadnárodné spoločnosti by mali prestať so svojimi operáciami. Povaha modernej ekonomiky sa mení a s tým by sa mali meniť aj nástroje, ktorými ju meriame a sledujeme.

Súvisiace články

Aktuálne správy