Americké hospodárstvo v druhom štvrťroku vzrástlo o 2,6 %

Tempo rastu ekonomiky sa viac ako zdvojnásobilo oproti prvému štvrťroku, kedy posilnila o 1,2 %.

Americká ekonomika sa v druhom kvartáli zrýchlila po slabom štarte v úvode roka, pričom ju podporili výdavky spotrebiteľov. Ministerstvo obchodu USA v piatok informovalo, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny počas apríla až júna posilnil o 2,6 percenta. Tempo rastu sa tak viac ako zdvojnásobilo oproti prvému štvrťroku, kedy HDP posilnil o 1,2 percenta.

Rast americkej ekonomiky v druhom štvrťroku bol najrýchlejší od tretieho štvrťroka minulého roka, kedy sa zväčšila o 2,8 percenta. Veľká časť rastu počas apríla až júna bola výsledkom posilnenia spotrebiteľských výdavkov, ktoré sa zväčšili o 2,8 percenta po raste o 1,9 percenta v prvom kvartáli. Ekonomika krajiny profitovala aj z miernejšieho poklesu stavu zásob, ktorý bol výraznou brzdou v prvom štvrťroku.

Americký prezident Donald Trump počas kampane sľuboval, že dosiahne ekonomický rast na úrovni 4 percentá. Avšak napriek jarnému oživeniu hospodárstva USA si analytici myslia, že ekonomika nebude schopná naplniť ambiciózne ciele stanovené Trumpom. Mnohí analytici sú presvedčení, že za celý tento rok americký HDP posilní o zhruba 2,2 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy