Schodok rozpočtu USA bude podľa Bieleho domu vyšší, ako očakával

Rozpočtový úrad Bieleho domu uviedol, že deficit rozpočtu krajiny za terajší fiškálny rok bude v sume 702 mld. USD, čiže o 99 mld. USD vyšší, ako odhadoval pred necelými dvomi mesiacmi.

Deficit rozpočtu USA v tomto fiškálnom roku podľa rozpočtového úradu Bieleho domu stúpne na sumu 702 mld. USD, dôvodom má byť zhoršenie daňových príjmov. Úrad tak odhaduje, že schodok bude o 99 mld. USD vyšší, ako prognózoval pred necelými dvomi mesiacmi. V minulom fiškálnom roku bol deficit rozpočtu USA 585 mld. USD. Rozpočtový úrad Bieleho domu zároveň uviedol, že deficit v nasledujúcom americkom fiškálnom roku, ktorý sa začne 1. októbra, bude o 149 mld. USD vyšší, ako pôvodne odhadoval, a to v sume 589 mld. USD. Podľa Bieleho domu na vine je „neúspešná politika predošlej vlády“.

„Zvýšenie deficitov v najbližšom období zdôrazňuje nutnosť obnoviť fiškálnu disciplínu,“ povedal šéf rozpočtového úradu Bieleho domu Mick Mulvaney. „Náš štát musí urobiť podstatné zmeny v politike výdavkových priorít predošlej vlády, ak majú naši občania byť v budúcnosti zaistení a prosperujúci, dodal“. Koncom mája americký prezident Donald Trump zverejnil rozpočtový plán sľubujúci vyrovnaný rozpočet v priebehu desaťročia. Spolieha sa však na optimistické predpovede ekonomického rastu. Trumpov rozpočet prognózuje, že tempo hospodárskeho rastu onedlho posilní na úroveň 3 percentá ročne.

Súvisiace články

Aktuálne správy