Budúcnosť SOPK vidím pozitívne, dôležité bude adaptovať sa na zmeny

Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) funguje už 25 rokov. Aby bola úspešná aj do budúcnosti, bude dôležité adaptovať sa na meniace sa podmienky na trhu. V diskusnej relácii Ekonomika tu a teraz na TABLET.TV to uviedol jej predseda Peter Mihók.
„Budúcnosť SOPK vidím pozitívne. Je to inštitúcia, ktorá vytvára „mezosféru“ medzi podnikateľmi a výkonnou mocou. Práve tam dochádza k najväčším treniciam medzi záujmami súkromného a štátneho sektora,“ priblížil význam komory Mihók.
Upozornil, že ekonomický vývoj je veľmi dynamický. „Mení sa predmet podnikania, niektoré veci, s ktorými sa obchodovalo v minulosti, sú dnes v úzadí a produkty, ktoré sme pred pár rokmi nevedeli ani pomenovať, sa stávajú lídrami na trhu. Menia sa aj metódy podnikania,“ vysvetlil.
Dôležitým faktorom v tejto oblasti je internet, ktorý je podľa Mihóka nielen veľkým pomocníkom, ale môže byť aj „zradcom“. „Často nemám možnosť overiť si svojho partnera, pretože som sa s ním v zásade nikdy nestretol,“ upozornil.
Ďalšia oblasť, na ktorú bude podľa neho potrebné zamerať väčšiu pozornosť, je počítačová bezpečnosť. Ohrozená je totiž nielen bezpečnosť osobných údajov, o ktoré sa zaujímajú najmä občania, ale aj bezpečnosť obchodovania. „Toto sú výzvy, ktorým sa budeme musieť aj my venovať do budúcnosti. Keď komora a naši nástupcovia budú chcieť byť úspešní aj ďalších 25 rokov, musia im venovať pozornosť,“ dodal Mihók.
SOPK vznikla na základe zákona o obchodných a priemyselných komorách z roku 1992 ako verejnoprávna inštitúcia, predstaviteľ trhovej ekonomiky, symbol súkromného vlastníctva a rozvoja podnikateľských štruktúr na Slovensku. Svoju činnosť začala pred 25 rokmi, 1. júla 1992.

Súvisiace články

Aktuálne správy