Kde koľko: Poplatky bánk za platby v obchodoch a výbery z bankomatov v zahraničí

, Finančná hitparáda Foto: SITA/AP

Pred cestou si skontrolujte zloženie svojho balíka služieb k bežnému účtu. Ak sú v ňom zahrnuté platby kartou, zvyčajne nezaplatíte nič nad rámec pravidelného mesačného poplatku. Rovnako to platí aj pre poplatky za výbery z bankomatov v zahraničí.

Poplatok za platby kartou v zahraničí (POS terminál)
Ak nemáte platby debetnou kartou zahrnuté v balíku služieb k bežnému účtu, poplatky sa pohybujú najčastejšie na úrovni 0,20 €, maximálne 0,27 € za jednu zrealizovanú platbu, v závislosti od banky. Platby kreditnou kartou sú zadarmo. 

Poplatok za výbery z bankomatov v zahraničí
Výbery debetnou kartou z bankomatov v zahraničí sú násobne drahšie ako platby v obchodoch. Navyše, poplatky sú rozdielne ak vyberáte v krajinách kde sa platí eurom (krajiny SEPA) a v krajinách kde nie. Ešte pred cestou si zistite vo svojej banke (napríklad cez call centrum banky), či v krajine do ktorej cestujete sú bankomaty rovnakej bankovej skupiny. Ak áno, využívajte skôr tie, výbery sú lacnejšie. 

Výbery z bankomatov kreditnou kartou sú výrazne drahšie. Poplatky sú v závislosti od banky rôzne, napríklad od fixného poplatku za výber 15 eur až po určité percento z vyberanej sumy (často býva stanovený aj minimálny poplatok, napríklad 2% z vyberanej sumy, minimálne 6 eur).

 

Súvisiace články

Aktuálne správy