Hospodárstvo USA sa zväčšilo viac, ako sa pôvodne odhadovalo

V prvom kvartáli americká ekonomika medziročne posilnila o 1,4 %, predošlý odhad naznačoval jej rast o 1,2 %.

Americký hrubý domáci produkt v prvom kvartáli medziročne posilnil o 1,4 percenta. Vyplýva to z tretieho odhadu, o ktorom vo štvrtok informovalo ministerstvo obchodu USA. Hospodársky rast krajiny v prvom štvrťroku tak bol silnejší, ako naznačoval druhý odhad, podľa ktorého bol rast na úrovni 1,2 percenta. Prvý odhad pritom signalizoval, že ekonomika USA za január až marec posilnila iba o 0,7 percenta.

Revízia údajov o raste americkej ekonomiky je odzrkadlením toho, že spotrebiteľské výdavky a export boli silnejšie, ako sa doteraz odhadovalo. Tretí odhad ukázal, že výdavky na bývanie, zdravotnícku starostlivosť a finančné služby vrátane výdavkov na poistenie sa zvýšili podstatne viac, ako naznačoval predošlý odhad. Zlepšenie exportu bolo tiež výraznejšie, ako hovoril druhý odhad.

Analytici predpokladajú, že hospodársky rast USA sa v druhom kvartáli zrýchlil, a to vďaka silnému zvyšovaniu počtu zamestnancov a rastu spotrebiteľských výdavkov. Atlantská pobočka amerického Federálneho rezervného systému očakáva, že ekonomika krajiny za apríl až jún vykáže medziročný rast na úrovni 2,9 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy