Ako prilákať viac turistov: Najväčšie kasíno v Európe pomôže oživiť ekonomiku

, ČTK Foto: TASR/AP

V gréckej časti Cypru vznikne do roku 2018 najväčšie európske kasíno s cieľom povzbudiť miestnu ekonomiku. Vytvoriť má 4000 pracovných miest a ročne krajine priniesť 100 miliónov eur, napísala agentúra AFP.

Cyperská republika v pondelok podpísala zmluvu o stavbe a prevádzke kasína s konzorciom tvoreným americkou firmou Hard Rock a firmou Melco International z Macaa. Pôjde o prvý podnik tohto druhu v tejto časti rozdeleného ostrova s ​​nákladmi odhadovanými na 600 miliónov eur.

Podľa cyperského ministra obchodu Georgiosa Lakkotrypisa sa v areáli počíta so 136 hernými stolmi a 1200 hernými automatmi. Na kasíno majú nadviazať veľké infraštruktúrne stavby, ktoré tu v takom rozsahu ešte neboli realizované.

Kasíno sa bude rozprestierať na 6000 metroch štvorcových a jeho súčasťou má byť hotel s 500 izbami. Konzorcium získalo 30-ročnú licenciu. Hlavné kasíno vznikne v prístavnom meste Lemesos, ďalšie štyri pobočky postavia v okolitých mestách.

Cyprus vsádza na rozkvitajúci turistický sektor, ktorý má pomôcť opätovne naštartovať ekonomiku, ktorá pred štyrmi rokmi počas finančnej krízy veľmi utrpela. Minuloročné príjmy z turistiky boli na Cypre rekordné.

Ostrov je od vpádu tureckých vojsk do jeho severnej časti v roku 1974 rozdelený. Kasínam sa na severe darí už dlho. Pokusy o ich legalizáciu na juhu ale doteraz narážali na odpor vplyvnej pravoslávnej cirkvi.

Súvisiace články

Aktuálne správy