Ekonomický rast Švédska by sa mal ku koncu desaťročia spomaliť

Hospodársky rast Švédska by sa mal pred koncom desaťročia výraznejšie spomaliť. Predpokladá to v najnovšej štvrťročnej správe švédsky Národný inštitút pre hospodársky výskum (NIESR).
Podľa NIESR by ekonomika Švédska mala tento rok vzrásť o 2,7 % a v budúcom roku počíta inštitút s miernym spomalením tempa rastu na 2,5 %. Rast do veľkej miery ťahajú export a investície, zatiaľ čo vládna spotreba rastie pomalším tempom, dodal NIESR. V roku 2019 však inštitút už predpokladá ekonomický rast len na úrovni 1,8 % a v roku 2020 ešte slabší, na úrovni 1,6 %.
Súčasná ekonomická aktivita je ale dostatočne vysoká, čo by podľa NIESR malo viesť k poklesu miery nezamestnanosti v tomto a budúcom roku. Tento rok NIESR očakáva, že nezamestnanosť klesne na 6,6 % a v roku 2018 na 6,4 %.
Čo sa týka miery inflácie, inštitút predpokladá, že tento rok by inflácia mala dosiahnuť 1,7 % a v roku 2018 by sa rast spotrebiteľských cien mal mierne spomaliť na 1,6 %. V ďalších dvoch rokoch však očakáva opätovné zrýchlenie ich rastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy