Kalendárne upravená produkcia českého priemyslu v apríli medziročne stúpla

Medziročne sa kalendárne upravená priemyselná výroba krajiny reálne zväčšila o 5,9 %, ale neupravená o 2,5 % klesla, medzimesačne po úprave o sezónne vplyvy stúpla o 0,6 %.

Kalendárne upravená česká priemyselná produkcia v apríli medziročne reálne posilnila o 5,9 percenta, ale neupravená produkcia klesla o 2,5 percenta. Medzimesačne sa sezónne upravená produkcia českého priemyslu v apríli zvýšila o 0,6 percenta. Informoval o tom v stredu na svojej internetovej stránke český štatistický úrad. Medziročne vzrástla produkcia odvetvia výroby a rozvodu elektriny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (9,6 %), výroba chemických látok a chemických prípravkov (16,3 %) a výroba počítačov, elektronických a optických prístrojov (11,2 %). Klesla však výroba motorových vozidiel (- 4,8 %) a kovových výrobkov (- 6,7 %).

Nové objednávky českého priemyslu v apríli medziročne oslabili o 3,2 percenta. Nové objednávky zo zahraničia sa zmenšili o 4,3 percenta a nové domáce objednávky klesli o 0,9 percenta. Zmenšili sa nové objednávky motorových vozidiel (- 8,5 %) a kovových výrobkov (- 5,1 %). Zvýšili sa však nové objednávky počítačov, elektronických a optických prístrojov (15,4 %), chemických látok a chemických prípravkov (19,3 %) a elektrických zariadení (6 %).

Priemerný počet zamestnancov v českých priemyselných podnikoch s 50 a viac pracovníkmi sa v apríli medziročne zvýšil o 1,9 percenta. Priemerná hrubá mesačná nominálna mzda týchto zamestnancov v apríli medziročne vzrástla o 8,1 percenta na sumu 31 556 českých korún (CZK).

Súvisiace články

Aktuálne správy