Schodok zahranično-obchodnej bilancie USA sa v apríli prehĺbil

Schodok zahranično-obchodnej bilancie USA sa v apríli prehĺbil. Dosiahol pritom najvyššiu úroveň v tomto roku. Dôvodom bol pokles exportu a nárast importu. Aj politicky citlivý obchodný deficit Spojených štátov s Čínou zaznamenal prudký rast.
Presnejšie, obchodný deficit USA sa v apríli zvýšil o 5,2 % na 47,6 miliardy USD (42,43 miliardy eur), oznámilo dnes ministerstvo obchodu vo Washingtone.
Analytici pritom očakávali, že obchodný schodok USA v apríli stúpne menej, na 46,5 miliardy USD.
Hodnota amerického exportu pritom v sledovanom mesiaci klesla o 0,3 % na 191 miliárd USD, a to najmä v dôsledku zníženia exportu áut. Aprílový import, naopak, vzrástol o 0,8 % na 238,6 miliardy USD, pod čo sa podpísal najmä zvýšený dopyt po mobilných telefónoch z dovozu.
Aj obchodný deficit USA s Čínou v apríli vzrástol, a to o 12,4 % na 27,6 miliardy USD.
Za prvé štyri mesiace 2017 stúpol deficit obchodnej bilancie USA v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 13,4 % na 186,6 miliardy USD.
Administratíva prezidenta Donalda Trumpa pritom sľúbila, že zníži obchodný schodok a z veľkého rozdielu medzi americkým vývozom a dovozom obvinila amerických obchodných partnerov a ich „nekalé praktiky“.

Súvisiace články

Aktuálne správy