Petronas 1. kvartáli viac ako zdvojnásobil svoj zisk

Malajzijská ropná spoločnosť Petroliam Nasional (Petronas) v 1. kvartáli viac ako zdvojnásobila svoj zisk. Pomohli jej vyššie marže aj oživenie cien ropy. Vedenie štátnej firmy však potvrdilo doterajšiu opatrnú prognózu pre tento rok.
Zisk spoločnosti v 1. štvrťroku 2017 vzrástol na 10,3 miliardy ringgitov (2,14 miliardy eur), zo 4,6 miliardy MYR v rovnakom období minulého roka.
A jej tržby sa za tri mesiace do konca marca zvýšili o 25 % na 61,6 miliardy MYR, uviedla dnes spoločnosť vo svojom vyhlásení.
Vedenie však ponechalo doterajšiu konzervatívnu predpoveď pre tento rok bez zmeny, keďže rovnováha medzi ponukou a dopytom sa stále len pomaly vracia na udržateľnú úroveň, vyhlásil Petronas.
Spoločnosť bude pokračovať v znižovaní nákladov a zlepšovaní efektivity. Petronas po páde cien ropy pred takmer tromi rokmi zredukoval prevádzkové náklady, znížil počet pracovných miest a odložil nové projekty. To firme pomohlo už vlani zvýšiť zisk.
V 1. štvrťroku Petronas stlačil prevádzkové náklady na 11,1 miliardy MYR z vlaňajších 11,4 miliardy MYR.
Kapitálové investície v uplynulom štvrťroku dosiahli 11,9 miliardy MYR, čo je pokles o 17 % oproti predchádzajúcemu kvartálu, ale o 6 % viac ako pred rokom.
Petronas je jedným z najväčších zamestnávateľov v Malajzii, poskytuje prácu viac 50.000 ľuďom.

Súvisiace články

Aktuálne správy