Počet vyhlásených verejných obstarávaní v apríli stúpol o 19,8 %

V štvrtom mesiaci sa začalo 694 verejných obstarávaní v celkovej predpokladanej hodnote 537 mil. eur. Očakávaný objem vyhlásených zákaziek medziročne klesol o 6,1 %.

V apríli tohto roka bolo vyhlásených 694 verejných obstarávaní v celkovej predpokladanej hodnote 537 mil. eur. Počet začatých tendrov medziročne vzrástol o 19,8 % a očakávaný objem zákaziek klesol o 6,1 %. Najväčšie verejné obstarávanie v apríli vyhlásila Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. na nákup elektrických vlakov predbežne za 160 mil. eur. Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti CEEC Research na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie ku koncu apríla.

„Počet vyhlásených obstarávaní začína po veľmi slabých prvých dvoch mesiacoch pozvoľna narastať. Dúfajme, že tento trend vydrží dlhodobo a bude možné predísť veľkým problémom v roku 2018, ktoré by tohtoročná nízka projektová príprava vyvolala,“ uviedol riaditeľ spoločnosti Hochtief SK, s. r. o. Miroslav Beka.

Za štyri mesiace tohto roka bolo vo Vestníku verejného obstarávania zverejnených 1 980 tendrov v celkovej hodnote 2,18 mld. eur. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka počet začatých verejných obstarávaní klesol o 30,1 % a predpokladaná hodnota zákaziek vzrástla o 25 %. Medziročné porovnanie významne ovplyvnila súťaž Železníc Slovenskej republiky z januára tohto roka na modernizáciu železničnej trate Devínska Nová Ves – štátna hranica SR a ČR v celkovej predpokladanej hodnote 305 mil. eur. Po modelovom odčítaní tejto zákazky predstavuje medziročný rast objemu zákaziek 7,5 %.

Od januára do apríla bolo ukončených 511 verejných obstarávaní v celkovom objeme 1,11 mld. eur. Množstvo zadaných zákaziek medziročne kleslo o 71,6 % a ich objem o 26,4 %. V oboch ukazovateľoch ide zároveň o vôbec najnižšie hodnoty za sledované obdobie posledných piatich rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy