Japonská medziročná inflácia v apríli posilnila

Aprílová inflácia v krajine bez zahrnutia volatilných cien potravín stúpla na dvojročné maximum 0,3 %.

Japonská medziročná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa volatilné ceny potravín, v apríli posilnila na dvojročné maximum 0,3 percenta v dôsledku vyšších nákladov na energie. Ceny benzínu v Japonsku medziročne stúpli o 15 percent, keďže ľahká americká ropa zdražela na úroveň zhruba 49 USD za barel z úrovne približne 40 USD za barel, na ktorej bola pred rokom.

Celkovo sa náklady na energie v krajine zvýšili o 4,5 percenta. Ekonómovia však uviedli, že zvýšenie inflácie pravdepodobne nebude pretrvávať. Japonská inflácia bez zahrnutia cien čerstvých potravín aj cien energií bola v apríli na úrovni iba 0,1 percenta. Ceny ropy pritom vo štvrtok klesli o takmer päť percent. Ropné krajiny síce predĺžili platnosť dohody o redukcii ťažby o ďalších deväť mesiacov, ale trh očakával predĺženie jej platnosti na dlhšie obdobie.

Medziročná japonská inflácia po zahrnutí cien čerstvých potravín aj cien energií bola v apríli vo výške 0,4 percenta. Medzimesačná inflácia podľa tejto metodiky bola 0,1 percenta. Marcel Thieliant zo spoločnosti Capital Economics predpokladá, že zvýšenie cien energií bude pravdepodobne kulminovať v treťom štvrťroku a potom sa zmierni. Keďže rast miezd v Japonsku zostáva slabý, tlaky na rast nákladov nie sú dostatočne silné na to, aby sa silnejšia inflácia udržala.

Súvisiace články

Aktuálne správy