Vláda spravila dobre, keď nevybrala kandidáta na šéfa ÚVO, myslí si riaditeľ Transparency International

Riaditeľ mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš povedal, že pri výbere kandidáta na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie nebola dostatočne silná konkurencia, akú by si tento úrad zaslúžil.

Riaditeľ mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš považuje za dobré rozhodnutie vlády, keď v stredu po verejnom vypočutí nevybrala žiadneho z troch kandidátov na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). „Nebola tam dostatočne silná konkurencia, akú by si tento úrad zaslúžil,“ uviedol Šípoš vo štvrtok pre agentúru SITA.

O zvolenie za kandidáta sa uchádzali súčasná predsedníčka ÚVO Zita Táborská, právnik z tohto úradu Peter Kubovič a generálny riaditeľ sekcie riadenia projektov na ministerstve dopravy a výstavby Juraj Méry. Žiaden z nich však nezískal potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov členov vlády.

Šéf TIS sa obáva, že ani v opakovanom výbere kandidáta na post na čele ÚVO nebude zásadne viac kandidátov, obzvlášť nie tých kvalitných. „Už pri cenovom regulačnom či protimonopolnom úrade sme videli macošský vzťah vlády a premiéra k nezávislosti kontrolných úradov a pri takomto prístupe vlády tieto výberové konania nebudú lákať kvalitných a nezávislých ľudí ani naďalej,“ očakáva Šípoš.

Mimovládna organizácia v ďalšej voľbe neplánuje navrhnúť odborníka na predsedu ÚVO. „Dobrý kandidát by okrem odbornosti a morálky mal prejaviť dostatok odvahy a nezávislosti voči politikom a oligarchom. Obávam sa, že šanca zvoliť niekoho takého je minimálna,“ upozornil Šípoš.

„Je to rozhodnutie vlády, ja ho rešpektujem,“ uviedla šéfka ÚVO Zita Táborská k výsledku hlasovania vo vláde o kandidátoch na predsedu úradu. Na otázku, či sa opäť prihlási do nového výberu, odvetila, že ešte je veľmi skoro sa k tomu vyjadriť. „Hlavne by ma zaujímala spätná väzba zo strany vlády, v čom som ich nepresvedčila, kde osobne mám medzery. Nepoznám, ktoré body môjho projektu sú v rozpore so smerovaním Slovenska v oblasti verejného obstarávania, prípadne čo som za svoje pôsobenie na úrade nespravila, prípadne mala spraviť,“ priblížila Táborská. Preto ani nevie, čo by na svojom projekte v tomto momente mala zmeniť.

Juraj Méry poznamenal, že v stredu predložil na vláde svoju koncepciu rozvoja ÚVO, tá však nebola zvolená. „Pre mňa sa momentálne táto vec skončila a ďalej sa plne sústreďujem na riešenie úloh vyplývajúcich z môjho doterajšieho pôsobiska,“ dodal Méry.

Peter Kubovič je z rozhodnutia vlády prekvapený. „Celé výberové konanie som predpokladal, že sa dopracujeme k výsledku, či už by to bol jeden z mojich protikandidátov alebo ja,“ zareagoval. „Súčasné pocity sú také, že to nemá zmysel,“ odvetil na otázku, či ešte bude kandidovať na predsedu ÚVO.

Súvisiace články

Aktuálne správy