Obchod za 980 miliónov: Číňania na prvej méte ovládnutia skupiny J&T

, ČTK Foto: SITA

Finančnú skupinu J&T Finance Group (JTFG) bude ovládať čínska CEFC spolu s podnikateľmi Jozefom Tkáčom a Ivanom Jakabovičom. Zmenu podielov schválil Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS). Rozhodnutie je právoplatné.

CEFC pôvodne vo finančnej skupine J&T Finance Group držala desaťpercentný podiel, vlani v marci sa obe strany dohodli, že získa polovicu. Celkom mala zaplatiť za polovičný podiel v JTFG 980 miliónov eur. Súčasťou strategického partnerstva je podľa už medializovaných informácií rámcová dohoda o spolupráci JTFG s čínskou finančnou inštitúciou China Developement Bank v celkovej hodnote 800 miliónov eur na investície do vybraných projektov.

Zmena akcionárskej štruktúry JTFG je podmienená súhlasom všetkých centrálnych bánk jednotlivých krajín, v ktorých skupina pôsobí. Na to, aby obchod skutočne prebehol, tak treba ešte počkať na odobrenie od niekoľkých regulátorov vrátane Českej národnej banky či Európskej centrálnej banky. Dovtedy je podiel CEFC v JTFG stále 9,9 percenta.

Obe spoločnosti majú záujem spoločne poskytovať v krajinách strednej a východnej Európy retailové bankovníctvo, a to prostredníctvom zastúpenia najmenej v dvoch významných bankách. Moderné bankové a finančné služby by v budúcnosti radi rozšírili aj do Číny, kde plánujú založiť pobočku J&T Banky, uviedli obe spoločnosti v tlačovom vyhlásení.

Spoločnosť CEFC v Česku už získala napríklad 60 percent vo futbalovej Slavii, majoritu vo výrobcovi nápojov Lobkowicz Group, podiel v leteckej spoločnosti Travel Service, investovala aj v mediálnych skupinách Médea Group a Empresa Media či do realít.

CEFC China Energy Company Limited pôsobí predovšetkým vo financiách, energetike a priemysle. Založená bola začiatkom 80. rokov a dnes je najväčšou súkromnou spoločnosťou v Šanghaji a šiestou najväčšou privátne firmou v Číne.

J&T Finance Group vznikla v roku 1995. Do skupiny patrí popri J&T Banke rad ďalších firiem, ktoré sú zamerané napríklad na investície a správu aktív a pôsobí v rôznych krajinách.

Súvisiace články

Aktuálne správy