Zhodnocovanie koruny podľa viceguvernéra NBS nezodpovedá vývoju ekonomiky

Viedeň 14. januára (TASR) – Zhodnocovanie slovenskej koruny podľa viceguvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Ivana Šramka nezodpovedá vývoju ekonomiky a preto nie je pre NBS akceptovateľné.

„Žiadna správa, ktorá by mohla korunu posunúť na silnejšie úrovne, neprišla. Posilnenie nebolo adekvátne vývoju ekonomiky,“ uviedol viceguverner pri svojej návšteve na viedenskej konferencii ekonómov Euromoney. Ďalšie kroky centrálnej banky proti posilňovaniu slovenskej meny odmietol komentovať. „Ak sa bude extrémne dobre vyvíjať ekonomika, tak sa môže adekvátne k tomu dobre vyvíjať aj koruna,“ dodal.

Vývoj domácej meny v uplynulých dňoch je podľa Šramka dôsledkom prílevu krátkodobého špekulatívneho kapitálu. Investori sa pravdepodobne stiahli z Maďarska, kde vidia väčšia riziko. Zostávajú však v stredoeurópskom regióne s istou masou peňazí, ktorú presúvajú na Slovensko. Takýto kapitál, ako upozornil, by však nemal výrazne ovplyvňovať kurz koruny.

Úroveň slovenskej meny centrálna banka v polovici alebo na konci roka neodhaduje. „Treba to hodnotiť v súlade s tým, ako sa bude vyvíjať najmä bežný účet, fiškálny deficit ako aj ostatné veličiny, ktoré ovplyvňujú kurz,“ skonštatoval Šramko.

Slovenská koruna začiatkom tohto roku prelomila svoje nové historické maximum 40,600 SKK/EUR a díleri na slovenskom devízovom trhu predpokladajú, že posilňovanie by malo pokračovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy